Відео. Заставнівський район - Хто з ким об'єднається в ОТГ

 

Зібрання відкрив голова райдержадміністрації Ю.Кітар і представив групу, яка практично добровільно взяла на себе обов’язок обговорити питання ОТГ, почути думки голів сіл, переконатися, що об’єднання відбувається добровільно, а зміни — узгоджені, оскільки пропозиції щодо перспективного плану ОТГ подавав Кабінет Міністрів України.

Отже, того дня в Заставні працювали перший заступник голови облради І.Маковецька, депутати Л.Бортич, А.Гливко, С.Масловська, В.Шевчук і начальник відділу облради Я.Цуркан.

Очільник району нагадав, що Кабмін (без жодних консультацій з РДА чи райрадою) поділив наш район, як зрештою й райони інших областей, на дві умовні територіальні громади, що не влаштовувало сільських голів.

 Про це мовили на різних зібраннях, в тому числі на районних нарадах, зборах громадян сіл, сесіях рад тощо. Наразі є проект на 4 ОТГ, що і варто перед сесією облради обговорити.

Лілія Бортич, виступаючи, наголосила, що на такі зустрічі депутати виїжджають у різні райони з метою почути думки голів стосовно об’єднання, аби врахувати їх при голосуванні.

Зачитала запропонований проект об’єднання в чотири територіальні громади.

Перша — Юрковецька ОТГ, до якої доєднуються села Ржавинці, Погорілівка, Баламутівка, Добринівці, Горошівці, Чорний Потік.

Друга — Вікнянська ОТГ з селами: Митків, Самушин, Мосорівка, Онут, Брідок.

 Третя — Кострижівська з сільрадами — Бабинська, Звенячинська, Прилипченська, Репужинецька, Хрещатицька, Кулівецька, Василівська.

До речі, по ки що, рішення сесій є тільки Кострижівської, Звенячинської та Прилипченської рад, але інші можуть пізніше доєднатися, за бажанням.

 Їх включили, аби ОТГ ввійшла у виборчий процес та вийшла на прямі міжбюджетні відносини ще цього року.

 Під питанням, зазначила доповідач, залишається Заставнівська громада, бо відповідно до запропонованого проекту перспективного плану на 2015 рік частина сіл уже відійшли в інші громади, а частина ще не визначилася з ким їм об’єднуватися.

Уточнення вніс перший заступник голови рда В.Молдован щодо трьох сіл Чернівецької зони, які вже мають свої рішення, це Горішні Шерівці (центр), Задубрівка і Шубранець (ймовірно й Васловівці).

 Зауважив, що решта сіл автоматично увійдуть у Заставнівську міську громаду (з часом).

Зовсім інша точка зору, яка, безумовно, має право на існування, судячи із чинного законодавства, у депутата райради із Кадубівців М.Воєвідка, який назвав процес не децентралізацією, а «ліпленням» сіл та свого роду саморозпуском сільських рад, адже про яке об’єднання можна говорити, коли немає закону про землі, що знаходяться за межами сіл, неврегульоване податкове та бюджетне законодавство.

 Тим паче, вважає, його село є самодостатнім здатне впоратися зі всіма проблемами самотужки. Натомість Ю.Кітар зауважив, що варто би було сказане потвердити аналізом фінансових розрахунків щодо самодостатності Кадубовецької громади.

 Голова села Ржавинці В.Шафер просив депутатів облради скоріше прийняти рішення щодо ОТГ у Заставнівському районі, аби встигнути, як кажуть, вскочити у фінансовий кошик на наступний рік.

Він переконаний, що коли завершиться процес об’єднання, тоді й закони приймуть у ВР, адже це буде логічно, бо райадміністрації, на той час, ймовірно, будуть ліквідовані.

Навів приклад Рукшинської ОТГ, яка отримала державну допомогу і вже придбала за 2млн.700 тисяч грн. грейдер для потреб громади. Його доповнив В.Молдован про Новоушицьку ОТГ (Хмельницька область), яка отримала 26 млн.грн, за що відновила інфраструктуру та створила житлово-комунальне господарство. Приклад доволі успішної, найбільшої в Україні ОТГ — Дунаєвецької навела І.Маковецька.

 Ось така розмова у вільному форматі, дискусії, переконання, пошук відповідей на численні запитання свідчать про те, що справді законодавець подавав документ, як кажуть, у сирому вигляді.

Крім цього, ОТГ — це поштовх до дій, пошуку джерел фінансування, але не самотужки одному голові, а активу і самої громади для утримання школи, дитсадків, фапів тощо. Держава скоро скине з себе ці обов’язки. Чи зможе рада вижити в такому випадку? Запитання.

Завершила зібрання Л.Бортич, яка ще раз наголосила: « Всі громади об’єднуються за принципом добровільності, але не всі — за принципом спроможності.

Над цим варто подумати. Державні гроші швидко закінчуються. Самі порахуйте, як маєте виживати, звідки гроші братимете — тоді правильне рішення прийде само собою».

За матеріалами видання "Голос Краю"

Поділися з друзями

 



Top