Відео: В Заставні відбулось вшанування пам’яті Миколи Івасюка

Надрукувати
 

Щойно завершилося просвітницьке зібрання із вшанування пам’яті славного заставнівчанина, художника зі світовим ім’ям Миколи Івасюка.

На дійство (організатор — районне товариство «Просвіта»), яке відбулося в актовій залі Заставнівської музичної школи (директор Вікторія Сташевська), приурочене 80 роковинам з часу жорстокого знищення митця, завітали активні просвітяни краю — члени правління обласного об’єднання «Просвіта», вчителі історії та українознавства, учні навчальних закладів Заставнівщини, у тому числі — гімназії, загальноосвітньої школи, Вищого професійного училища №24, Кострижівської ЗОШ, працівники культури та центральної бібліотечної системи і громадськість району.

Представники духовенства, мистецтвознавці, історики-дослідники, художники й освітяни (благочинний Заставнівського району о.Дмитро Костащук, члени правління обласної «Просвіти» Василь Палагнюк та Олександр Столяр, почесний голова Союзу українок, Олександра Попелюк, почесний голова обласної спілки художників України Іван Гордіца, вчитель історії Марія Орлик, учениця Анна Вікірюк), не без гордості повідували автобіографічні дані та «гортали» сторінки важкої долі Івасюка — історію життя та творчості видатного художника, проводили паралелі сумних і пам’ятних дат нашого минулого і сьогодення… 1932-33 роки голодомору, 1937— радянський терор, репресії і депортації, 2013 — втрата життів на Революції Гідності, 100- річчя від дня народження письменника Михайла Івасюка (батька Володимира Івасюка), який народився 25 листопада 1917 року, а художника Миколу Івасюка вбили 25 листопада 1937 року, 85 років з дня народження Михайла Ткача (поета-пісняра, автора «Марічки»).

Торкнулися гарячих тем захисту рідної української мови, війни з російським агресором, який послідовно підтримує брудні традиції колишньої радянської влади, котра й знищила художника-велета лише за те, що той був істинним українцем, писав картини історичного жанру про славу й перемоги українського козацтва («В’їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богун під Берестечком», «Іван Богун у бою») тощо, хоча, навчаючись у Мюнхені та Відні мав змогу передавати на полотні європейське минуле.

Та любов до рідного краю повернула його на батьківщину, аби у своїх картинах змальовувати і бойові мотиви України і життя та побут селян («Бідна селянська хата», «Козак і дівчина», «Соняхи», «Мати з дитиною» тощо), але й — щоб нелюдським шляхом піти з цього життя, загинути від рук сталінських сатрапів у Биківні — за Україну.

Шість років тому «Просвіта» заснувала обласну мистецьку премію ім.Миколи Івасюка. Цьогорічними лауреатами стали історик-дослідник Іван Семенюк, за подвижницьку працю, який півтора року досліджував історичний жанр написання картин Івасюка. Надзвичайно цікава та пізнавальна презентація історика вразила учасників зібрання.

Ще одна номінантка — Валентина Бурденюк, лікар від Бога, яка врятувала не одне життя породіль та немовлят Заставнівщини, а нині лікує наші душі своїми диво-вишивками — сукенки, сорочки жіночі й чоловічі — з давніми орнаментами, картини, дитячий одяг — вона презентувала на зібранні своєю першою, але такою потужною і прекрасною, виставкою, від якої важко було відірвати погляд.

Подія сумна та журлива, то й акторські відчуття (інсценізації з життя Івасюка) та пісне-мелодика, які перепліталися із виступами учасників зібрання — не вельми веселі, але доволі оптимістичні та позитивні. А подарували нам їх народний аматорський театр «Дивосвіт», дитячий зразковий — «Мандрівник» (режисер заслужений працівник культури Лідія Гайдей, актори Микола Тофан, Надія Цуркан, Альона Ткач, Іван Дідух, Олександр Дроник, Богдан Григоряк, Павло Багрійчук, Микола Пазюк, Сергій Статуєв), музиканти і співаки — народний оркестр «Передзвін» (керівник Василь Гаврилецький), Марія Пазюк, Анастасія Гуцол, Альона Цуркан, Денис Лесюк. Літературну виставку книг та публікацій про М.Івасюка підготували фахівці ЦБС (директор — Леся Стасюк), а залу прикрашали мистецькі роботи учнів Заставнівської художньої школи (директор Віктор Гринюк). Ухвала зібрання — створити у Заставні музей пам’яті художника Миколи Івасюка.

Будьмо ж гідні пам’яті великої Людини, нашої гордості, вірного сина української землі. Не забуваймо кому зобов’язані носити горде ім’я українець. Спасибі всім, хто долучився до заходу, хто вкотре став просвітянином, аби нести світло пам’яті про наших велетів у світи.

Світлана Масловська, голова районного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка

Поділися з друзями