Відео - У селі Звенячин вшановували пам`ять справжнього патріота України - Гайдея Григорія Васильовича (фото)

Надрукувати
 
Звенячин вшановували пам`ять

Вже вп’яте, на березі Дністра, в селі Звинячин, що на Заставнівщині, біля пам’ятного хреста, в переддень свята Покрови Пресвятої Богородиці.

Зібралися люди, старі і молоді, інтелігенція і прості селяни, службовці, волонтери, вчителі і їхні учні, воїни, які пройшли через горнило російсько-у

країнської війни, священики УПЦ КП, які капеланами на передових позиціях фронту відправляли богослужіння, всі ті, хто вважає себе патріотом своєї рідної землі, хто долучається до просвітницької роботи, яку здійснює і організовує голова Заставнівської районної «Просвіти» Світлана Масловська.

23 лютого 1948 року в нерівному бою з енкаведистами, на крутогорі дністровського каньйону загинув, але не здався живим російським загарбникам, великий патріот України Гайдей Григорій Васильович, 1919 року народження, псевдо «Лев», «Месник», мешканець села Дорошівці, районний провідник ОУН з 1941 року, який вів постійну боротьбу з німецькими окупантами, а з 1944 року до самої смерті в 1948 році вів непримиренну боротьбу з радянською репресивною владою.

Він боровся і загинув у боротьбі за Самостійну Українську державу.

Він загинув як герой.

Пам’ять народного месника у своїх виступах вшанували Божою службою священики, представники влади, дослідники-історики, волонтери, від імені родини – племінники, воїни АТО.

Дійство було вдало доповнене змістовним виступом народного фольклорно-етнографічного ансамблю із смт. Кострижівка «Василиха»

Автор: Юрій Кушнір

Поділися з друзями

.