Запитання та відповіді що до пенсій. Відповідають фахівці Пенсійного фонду Чернівецької області

Надрукувати
 

«Мені 57 років. У якому віці я зміг би вийти на пенсію згідно нового Закону?»

Дописувач зможе реалізувати своє право виходу на пенсію за віком після досягнення ним 60 років, якщо при виповненні цього віку в 2020 році він матиме не менше 27 років страхового стажу. У випадку відсутності необхідного страхового стажу право на пенсію набувається після досягнення 63 років за наявністю в 2023 році від 20 до 30 років страхового стажу.

Якщо ж тривалість страхового стажу на той час буде менша, ніж зазначено вище, право на пенсію він набуде після досягнення 65 років при страховому стажі не менше 15 років. За наявністю страхового стажу меншої тривалості, ніж 15 років, право на пенсію не виникає взагалs (читати далі...)

.«У якому віці виходять зараз на пенсію жінки. З якого віку будуть виходити з наступного року. Якого року народження жінки будуть виходити на пенсію у 60 років?»

Законодавцем збережено вік виходу на пенсію для жінок, започаткований реформою 2011 року. Відтак, наразі вже змогли реалізувати право на пенсію за віком, які народилися до 30 вересня 1959 року і старші цього віку, за умови наявності у них не менше 15 років страхового стажу.

Зокрема, жінки, дата народження яких припадає на період з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року, виходять на пенсію після досягнення 58 років. Саме жінкам цієї вікової категорії на даний час продовжують призначатись пенсії. Ті ж, хто народився в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року набудуть право на пенсію після досягнення ними 58 років 6 місяців.

Водночас, з 1 січня 2018 року збільшено необхідний страховий стаж для набуття права на пенсію за віком. Наприклад, в 2018 році пенсія за віком може бути призначена за наявністю не менше 25 років страхового стажу, і в подальшому тривалість мінімально необхідного стажу збільшуватиметься щороку на 1 рік (отже, в 2028 році страховий стаж, що забезпечуватиме право на пенсію за віком, становитиме 35 років).

В 60 років виходитимуть на пенсію на загальних підставах жінки, які народилися починаючи з 1 квітня 1961 року. Таким чином, пенсійний вік для жінок та чоловіків зрівняється в 2021 році.

«За якою формулою розраховувалися нові виплати. Чи будуть про це повідомляти?»

Середній розмір підвищення пенсій внаслідок проведеного перерахунку з 1 жовтня цього року по області склав близько 350 грн. 56% пенсіонерів отримали доплати в розмірі від 100 до 1000 грн., 10% - в сумі понад 1000 грн. Всім їм направлені відповідні повідомлення, в тому числі з наведеною формулою, за якою відбулося осучаснення розміру пенсії.

Осучаснення – це приведення пенсій, призначених в попередні роки, до єдиних правил розрахунку з використанням середньої заробітної плати за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3764,40 грн. Наприклад, для тих, хто став пенсіонером ще до 2008 року, для базового розрахунку пенсій брався втричі менший показник середньої заробітної плати за 2007 рік (1197,91 грн.).

Водночас, для тих, кому призначено пенсію в минулому році, цей показник складав 3661,41 грн., тому осучаснення нещодавно призначених пенсій не викликало значних сум доплат. Зазначений показник використовується при визначенні індивідуальної середньомісячної заробітної плати для розрахунку пенсії, яка вираховується шляхом множення середньої заробітної плати за 2014-2016 рр. у розмірі 3764,40 грн.

на індивідуальний коефіцієнт заробітку конкретної особи. Отриманий результат множимо на коефіцієнт страхового стажу та отримуємо основний розмір пенсії. Наведемо приклад: коефіцієнт заробітку для розрахунку пенсії становить 1,5 (це означає, що заробітна плата такої особи за період, який враховується для обчислення пенсії, була в півтора рази більше середньої по народному господарству за відповідний період); коефіцієнт страхового стажу складає 0,4 (в даному випадку пенсіонер має 40 років страхового стажу).

Основний розмір в такому випадку після проведеного перерахунку становитиме 2258,64 грн. (3764,40 грн. х 1,5 х 0,4). Сума збільшення розміру пенсії внаслідок осучаснення залежатиме від того, яка розрахункова база бралася для визначення розміру пенсії на час виходу його на пенсію.

Крім того, з 1 жовтня перераховані всі складові, залежні від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому, при перерахунку пенсій, надбавок, підвищень, інших пенсійних виплат, залежних від цього показника, використано розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" на 1 грудня 2017 року (тобто 1373 грн.), збільшений на 79 гривень (1452 грн.).

Внаслідок чого зросли мінімальні розміри пенсій за віком при повному стажі, пенсії осіб з інвалідністю та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, збільшилися підвищення до пенсій, встановлені інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих та померлих ветеранів війни, жертвам нацистських переслідувань, мінімальні виплати для інвалідів внаслідок аварії на ЧАЕС тощо.

В цілому ж перераховані пенсії з 1 жовтня 2017 року, а також ті, що призначатимуться після цієї дати, не можуть встановлюватись у розмірі меншому за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, передбаченому на 1 грудня 2017 року.

Це дозволило, зокрема, перерахувати з 1 жовтня пенсії, розмір яких до цього часу складав 949 грн., збільшивши їх до рівня 1373 грн.

«Деякі люди не отримали жодних нових виплат. Кому не було перераховано пенсію?»

По-перше, перерахунку підлягали пенсії, обчислені за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Отже, спеціальні пенсії не перераховувалися, крім пенсій тих осіб, кому після осучаснення з 1 жовтня вигідніше отримувати пенсію на загальних підставах.

По-друге, не підлягали осучасненню пенсії, призначені в поточному році, по яких вже використана нова розрахункова база.

По-третє, пенсії перераховано у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму. Разом з тим, для працюючих пенсіонерів перерахунки розмірів пенсій, обчислених відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у разі зміни показника прожиткового мінімуму не провадяться, оскільки перерахування пенсійних виплат за цією підставою, як згідно нових, так і раніше діючих законодавчих норм, здійснюється тільки після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.

«Я маю 25 років вчительського стажу. Чи зберігається пенсія за вислугу років для освітян чи її відмінять з 1 січня наступного року?»

Змінами, внесеними до пенсійного законодавства з 11.10.2017 звужено коло осіб, які мають право на призначення пенсії за вислугу років. Разом з тим, Прикінцевими положеннями цього Закону, збережено право на пенсію за вислугу років для окремих категорій осіб, які станом на 11.10.2017 мають вислугу та стаж, необхідний для призначення такої пенсії відповідно до законодавства, яке діяло до пенсійної реформи.

З огляду на викладене вище, працівники освіти, в яких спеціальний стаж станом на 01.04.2015 становить не менше 25 років або станом на 01.01.2016 – не менше 25 років 6 місяців, мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку (в разі звільнення з роботи, що дає право на пенсію за вислугу років).

Працівники освіти, які станом на 11.10.2017 набули спеціального стажу не менше 26 років 6 місяців, матимуть право на пенсію за вислугу років після досягнення віку 55 років, якщо вони народились після 1 січня 1971 року.

Для осіб, які народились до 1 січня 1971 року, вік, який дає право на такий вид пенсії (в разі наявності необхідного спеціального стажу) поступово збільшується від 50 до 55 років, залежно від дати народження.

«Чи вже зараз для виходу на пенсію потрібно мати 35 років загального трудового стажу?»

Ні, до 1 січня 2018 року збережено умови виходу на пенсію при наявності 15 років страхового стажу. Однак, вже з 01.01.2018 збільшено необхідний страховий стаж для набуття права на пенсію. Так, у 2018 році для забезпечення права виходу на пенсію слід мати не менше 25 років страхового стажу, у 2019 році – 26 років, у 2020 році – 27 років і так далі, в результаті у 2028 році мінімально необхідний страховий стаж складатиме 35 років.

«Мені 40 років. Що потрібно враховувати, щоб потім мати хорошу пенсію?»

Основними складовими для розрахунку пенсії є страховий стаж та заробітна плата застрахованої особи. Отже, кожен, хто дбає про пенсійне майбутнє, має перш за все розуміти важливість легалізації праці та усвідомлювати наслідки отримання заробітку "в конвертах".

Адже, тривалість страхового стажу, який напряму залежить від сплати страхових внесків, та гідний рівень заробітної плати в подальшому визначатимуть рівень пенсійного забезпечення.

«Мені 55 років, маю 15 років страхового стажу. Коли я змогла би вийти на пенсію і яку пенсію буду отримувати?»

Жінки, яким наразі виповнилося лише 55 років, згідно з чинним на даний час законодавством досягнуть свого пенсійного віку в 60 років, і відбудеться це в 2022 році.

Тоді необхідний страховий стаж, який даватиме право виходу на пенсію за віком становитиме не менше 29 років. Наявність 15 років страхового стажу не даватиме права на пенсію після досягнення 60 років. У зв'язку з цим, якщо до 2025 року, дописувачка встигне набути необхідних на той час 22 років страхового стажу, вона зможе реалізувати право на пенсійне забезпечення у 63-річному віці, якщо ж ні – їй слід зачекати до виповнення 65 років.

В такому віці наявність 15 років страхового стажу даватиме право на призначення пенсії. Щодо розміру пенсійної виплати, то згідно чинного законодавства пенсія не зможе бути нижче прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Разом з тим, розмір пенсійного забезпечення визначатиметься виходячи із набутого страхового стажу та заробітної плати застрахованої особи