На Буковині зносило дахи та ламало дерева

Надрукувати
 

Такого сильного Буревію Буковина не пам'ятає дуже давно. Наймасивніший удар дістався Чернівцям. Тут сильний вітер зламав десятки дерев, лінії електропередач, поламав гіляки, зірвав дах торговельного комплексу та наробив чимало іншої шкоди.

Попри те, що сильний буревій тривав лічені хвилини, без елетропостачання залишилися десятки населених пунктів області. Найбільше постраждали Сторожинецький, Заставнівський, Кіцманський райони та найсильніший удар припав на Чернівці.

Повністю знеструмленими були лише у Сторожинецькому районі Красноїльськ, Банилів-Підгірний, Давидівка, Череш, Буденець, Старі та Нові Бросківці, Панка, Бобівці, Костинці, Тисовець, Михальча, Кам’яна, Зруб-Комарівці, Комарівці.

Такого сильного буревію Буковина не пам’ятає дуже давно. Наймасивніший удар дістався Чернівцям

- У Сторожинці в дитячому садочку №7 зірвало дах з одного корпусу, з даху Сторожинецького ліцею зірвало 90 листів шиферу, з гімназії 20 листів шиферу, - повідомив секретар Сторожинецької громади Ігор Матейчук. - В Комарівцях позривало дахи з сільських будинків. Крім того, дуже багато зламаних дерев

А Путильський район взагалі фактично було відрізано від електропостачання.

Загалом, за словами першого заступника голови Чернівецької ОДА Михайла Павлюка, через негоду на Буковині без світла залишилися 73 населені пункти.

Штормовий вітер був такої сили, що на будівлях зривало дахи. У Чернівцях сильним вітром було пошкоджено металевий дах торгового центру (загалом понад 500 квадратів покрівлі), а у селі Стебні Путильського району пошкоджено дах місцевої школи.

Також буревій наробив лиха в інших районах краю. Зокрема в Хотинському районі, де шквальний вітер пошкодив покрівлю спортзалу Грозинецького НВК.

У Чернівцях дерева, які зносив сильний вітер, часто падали на припарковані поруч автомобілі. На вулиці Головній дерево впало на два автомобілі та пошкодило їх.

А на Проектній зірваний дах будівлі впав на три автобуси, що стояли неподалік.

Як кажуть очевидці, того недільного вечора через сильний вітер та поламані дерева було фактично зупинено рух на виїзді з Чернівці, на вулиці Галицький Шлях.

Не витримували сильного вітру металоконструкції, зокрема рекламні біл-борди. Кілька з них сильний вітер переламав навпіл.

Як повідомив начальник інспекції з благоустрою Чернівецької міської ради Сергій Обшанський, це трапилося через корозію металу, погане обслуговування та утримання. На власників цих конструкцій буде складено адміністративні протоколи.

На щастя, обійшлося без жертв та постраждалих. На відміну від сусідньої Румунії (звідки, власне, і прийшов буревій), де загинуло кілька людей.

Метеорологи кажуть, що цей сильний штормовий вітер спричинила аномальна спека того дня - +31 градус.

До міста саме надійшла холодна повітряна маса. Унаслідок різкого зіткнення тепла та холоду і здійнявся сильний вітер. Тому і найсильніший вітер був саме в обласному центрі, де його пориви сягали 9 - 21 метрів за секунду.

Джерело: pogliad.ua