Маланка - Фест 2018. Коли і де чекати.

Надрукувати
 

15-го січня у Чернівцях проведуть масштабне свято переберії - Маланка-фест 2018.  Але у Чернівецьку область свято Маланки завітає раніше.

Цими вихідними, 13-го та 14-го січня, у двері буковинців постукають казкові персонажі, а за вікном зазвучать колядки від чудернацько вбраних маланкарів.

 13 січня Куди: с. Шубранець, Заставнівський район. З 14:00. Організатори розповіли журналістам про традиції святкування: Усе починається з 14:00, з обіду.

Заставна - Відео вже на сайті: Відео - Весела Маланка 2018 в Заставні

У центрі села біля Будинку культури збираються маланкарі. Головні персонажі: Маланка, Молода і Коник. Маланка завита у рушник, специфічний - він має понад сто років, тканий, пошитий ще австрійським, румунським бісером.

На голові у Заставнівської Маланки - цяцянтики, прикраси, схожі на копійочки. Маланка має торбину і ще - вона не має права говорити. Вона мовчить.

Біля неї є молода і коник. Коник зі дзвонами, постійно дзеленкотить. Маланка, коник і молода заходять у кожну сільську хату, просять на весілля, запрошують кожну дівчину. Кожна дівчина кидає у торбину Маланки гроші. Ще одна традиція

- Маланка робить збитки: чи то рушник, чи то щось інше має забирати. Колядники маланкують під кожною хатою. Усі вони у масках. Маски не мають лише головні персонажі.

Куди: с. Мошанець, Кельменецький район. З 17:00 Маланувати тут розпочинають з вечора суботи. Святкування триватимуть до вечора неділі. Організатори розповіли що головними персонажами у селі будуть: Василь, Маланка, Чорт, Дяк, Коза, Солоха, Баба Яга, Циган. Маланкарі колядуватимуть у кожній хаті, спершу заходитимуть до Василів та неодружених дівчат.

Куди: с. Красноїльськ, Сторожинецький район. З 18:00 Ввечері 13-го січня з п’яти хуторів Красноїльська (Тражани, Дял, Сус, Путна Уно, Путна Два) підуть п’ять Маланок. Цілу ніч маланкарі йтимуть по своїх хуторах, будинок до будинку, і близько 12:00 14-го січня вийдуть на центральну вулицю Штефана чел Маре та зберуться біля новорічної ялинки коло Будинку культури.

14 січня Куди: с. Чагор, Глибоцький район. З 12:00 «Чагорська маланка» – це справжнє театралізоване дійство. Сюди з’їжджаються колективи маланкарів з різних сіл Глибоцького району в традиційних костюмах переберії. Тут постійно намагаються осучаснити Маланку, тому відмовляються від традиційних дідів, циганів та ведмедів. Наприклад, минулого року у фаворі були - кораблі, сфінкси, дракони.

Куди: м. Сокиряни, Чернівецька область Біля Палацу культури організують театралізоване дійство, виставку новорічно–різдвяної атрибутики. Гостей частуватимуть стравами української національної кухні, які приготують за старовинними рецептами. Участь у цій маланці візьмуть близько 20 колективів.

Куди: м. Кіцмань, Чернівецька область. З 12:00 Тут проведуть районний огляд-конкурс Маланок та щедрувальних гуртів. За найкраще театралізоване дійстро та обрядовий костюм маланкові гуртиотримають:

І місце — 5000 грн.,

ІІ місце — 3000 грн.,

ІІІ місце — 2000 грн.

Куди: с. Вашківці, Вижницький район У день свята село перетворюється на суцільний маскарад, де майже не існує правил. Увесь рік учасники готуються до свята. Вони шиють костюми сучасних та традиційних персонажів (і часто із натуральної шкіри) чи приводять до ладу старе вбрання, у якому - історія кількох поколінь.

Найбільш відчайдушні починають готувати карнавальні конструкції, перетворюючи свої автомобілі у дивні фігури тварин, казкових персонажів або ж реальних героїв.Коли маланкарі виходять на вулиці, розпочинається справжня божевільна гулянка. Люди у костюмах чортів, кіз та відьм, переодягнені чоловіки у циганок та інші епатажні образи відриваються наповну, запрошуючи гуляти із ними усіх, хто навколо.

Для гостей свята у центрі села працює відкритий міні-ярмарок. Там можна не лише придбати сувеніри, а й поїсти та випити чогось гарячого й міцного.

Джерело: http://acc.cv.ua/