У Чернівцях критично бракує хоспісів

Надрукувати
 

В Україні вестимуть облік паліативних хворих. Це дозволить оптимально профінансувати службу хоспісної та паліативної допомоги.

У Києві за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України відбувся «круглий стіл» на тему: «Збір даних у сфері паліативної допомоги».

У заходах взяли участь працівники служби хоспісної та паліативної допомоги з різних регіонів України, фахівці юридичних відділів структурних підрозділів системи охорони здоров’я, представники Міністерства юстиції України тощо.

Про це пише офіційний сайт Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА. Чернівецьку область під час засідання «круглого столу» представляв головний лікар КМУ «Лікарня «Хоспіс» для хворих на туберкульоз» Леонід Березовський.

Як він розповідає, в основному засідання було присвячене одному питанню – ведення обліку паліативних хворих усіх профілів в Україні.

 – Планується, що до літа буде створена, затверджена і презентована відповідна документальна база статистичної звітності, – розповідає Леонід Березовський.

– Ведення обліку паліативних пацієнтів сприятиме підвищенню рівня якості надання допомоги цій категорії хворих.

Адже для здійснення оптимального та раціонального фінансування служби, забезпечення знеболювальними препаратами необхідно мати статистичні дані.

У Чернівецькій області діє лише хоспіс для хворих на туберкульоз. Іншої спеціалізованої лікувальної установи для паліативних і хоспісних пацієнтів у Чернівецькій області немає.

І навряд чи найближчим часом буде. Вам буде цікаво: На Буковині стало більше невиліковно хворих - Коли йдеться про паліативну допомогу, варто виділити два напрямки: допомога онкохворим і важкохворим на туберкульоз.

Щодо останніх, то у селі Молодія Глибоцького району діє хоспіс для хворих на туберкульоз, який не піддається стандартному лікуванню.

Лінія надання хоспісної допомоги онкохворим у нас в області складається з окремих частин, об`єднаних функціонально.

Проте спеціалізованого закладу або відділення - немає, - розповіла Інформаційному агентству АСС Марія Поліщук, заступник директора Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА.

- Власне будівництво приміщення для хоспісу вимагає чималих затрат. Не можемо також виділити для цього існуючу будівлю - її в системі закладів охорони здоров`я немає.

Звісно, якби чернівецька міська чи обласна громада знайшли приміщення, можна було би розпочинати створення паліативного закладу.

Джерело: http://acc.cv.ua