«Батьківщина» звітує: в інтересах заставнівчан, заради майбутнього громади

 

{jcomments off}Шановні заставнівчани!

 Депутатська фракція «ВО «Батьківщина» в 2017 році продовжувала роботу у напрямку захисту інтересів простих заставнівчан, віддячуючи Вам за виявлену нам довіру, та закріплення принципів законності в місцевому самоврядуванні.

Своїми діями ми довели свою опозиційність до беззаконня та незаконних дій з боку влади. Хіба не в правовій державі мріє жити кожен із нас?

За звітній період 2017 року відбулося 14 засідань сесій ради, 50% з яких були позачерговими (і це при умові, що на розгляд деяких із них виносилося понад 30 запитань). Це ускладнювало депутатам можливість якісно підготуватися до вивчення кожного питання на сесії, а також унеможливлювало прогнозування наслідків від прийняття певних рішень, зникала можливість публічно обговорити їх з громадою.

За звітний період відбулося орієнтовно 50 засідань різних депутатських комісій, в яких представники депутатського корпусу з «ВО»Батьківщини» приймали активну участь. І це за умови, що свою діяльність всі депутати здійснюють на громадських засадах (безкоштовно).

Що депутатами від «Батьківщини» було запропоновано й реалізовано?

-​ встановлення лежачих поліцейських та дорожніх знаків у місті;

-​ оновлення книжкового фонду дитячої бібліотеки (тільки читаюча нація має майбутнє);

-​ закупівля подарунків для випускників дошкільних навчальних закладів;

-​ закупівля меблів для ДНЗ;

-​ ремонт доріг не тільки в центрі, а й на окраїнах міста (ремонт вул.. Рязанської, Чкалова, провул.Шевченка, Грушевського тощо. В бюджеті 2018 року за результатами депутатських клопотань передбачено ремонт вулиць Севастопольської, Федьковича) та вирішення проблеми водовідведення у місті;

-​ проведення вуличне освітлення ІІІ провул.Грушевського (спільно з жителями);

-​ вирішення питань якісного освітлення вулиць, які закріплені за нами;

-​ закупівля матеріалів для гуртківців Заставнівського районного БДЮТ, щоб діти мали можливість творчо розвиватися;

-​ клопотання про фінансову підтримку дитячого спорту;

-​ підвищення розміру матеріальної допомоги соціально незахищеним верствам населення м.Заставна та можливість отримати її повторно у складних життєвих ситуаціях;

-​ заміна всіх дверей на пластикові у ДНЗ №2, дана ініціатива згодом міською владою перенеслася і в інші дошкільні установи міста;

-​ карта інвентаризації земельних угідь міста (запропонували і розпочали створювати; це дозволило б суттєво поповнювати бюджет міста; на жаль, дана ініціатива була спущена на гальма)

-​ публічне обговорення бюджету, як того вимагає законодавство (реалізували частково: дозволило долучити в кінці 2016 року керівників підприємств до обговорення бюджету, чим з’явилася можливість у 2017 році вирішити нагальні проблеми закладів освіти, закупити в садочки ПК тощо);

- онлайн-трансляції засідань комісій, виконкому, сесій - прийняте відповідне рішення, однак виконується вибірково та маніпулятивно, є інструментом для постановки шоу та перекручування ситуації з боку влади.

-​ встановлення лічильників на вітках водогону та водопроводу (з метою зменшення втрат води та зниження її вартості для населення) – дана пропозиція частково реалізована;

-​  були в складі депутатів, які ініціювали широкий формат ОТГ і передбачали об’єднання з центром у м.Заставна наступних сіл: Вербівці, М.Кучурів,Товтри, Дорошівні, Чуньків, Василів та інших.

-​ розширення сфери прибирання вулиць міста (вул..Котовського, Л.Кобилиці).

-​ перевірка якості ремонту доріг міста (за результатами звернень жителів міста) тощо;

-​ співініціатори організації звіту депутатів перед громадою міста за пророблену роботу.

Що було запропоновано депутатами від «ВО»Батьківщини», однак у силу певних причин нереалізовано?

-​ встановлення автономних котелень біля кожного освітнього закладу, що дозволило б суттєво знизити вартість опалення, а також підвищити рівень обігрівання приміщень;

-​ клопотання про співфінансування ремонту покриття спортзалу дитячої спортивної школи (домоглися виділення коштів на ремонт із міського та районного бюджетів, однак рішення районної ради було скасовано адміністрацією);

-​  укладання інвестиційної угоди з інвестором (обіцяли, що «рівенські інвестори» встановлять плитку у парку за те, що отримали земельну ділянку; проте обіцянка –цяцянка, а фіксація офіційних домовленостей на папері дозволила б місту домогтися виконання своїх прав)

-​ питання прозорості обліку та отримання благодійних внесків Заставнівською міською радою, їх спрямування на офіційні рахунки (а не привілея розподілу тільки однією особою, що є порушенням законодавства);

-​ створення бази даних, яка б вміщувала інформацію про використання ділянок жителями м.Заставна, відомості про домогосподарства (актуальна інформація про вільні землі с/г призначення у місті, які можна було б надати людям у землекористування).

-​ аудит ВУЖЕКГ та створення при ньому наглядової ради.

У червні –серпні неодноразово підіймалося питання про залучення незалежного аудитора до вивчення діяльності ВУЖЕКГ, що дозволило б реально оцінити стан підприємства, окреслити важливі шляхи його модернізації. Дальше розмов дана пропозиція не пішла. Комусь із влади це було невигідно.

Як наслідок, у 2018 році з міського бюджету було виділено 300 000 грн. для підтримки діяльності вищезазначеного КП, хоча ці кошти могли піти на ремонт тротуарів у місті. Створення наглядової ради при комунальних підприємствах дозволить виконувати фактичне керівництво підприємством громаді разом із його керівником. У такий спосіб забезпечується прозорість та ефективність в керівництві комунального підприємства, як це має місце в Європі та Америці.

Положення про допорогові закупівлі;

Після Революції Гідності громадські активісти під тиском Заходу пролобіювали прийняття закону України «Про електронні закупівлі» (ПРОЗОРО). У такий спосіб досягається суттєва економія бюджетних коштів, робиться відкритий доступ для всіх бажаючих прийняти у ньому участь (усувається корупційна складова). Наприклад, по Україні є відомо багато підприємців, які проводили у 2017 році якісний ямковий ремонт за 250 грн. за м2, тоді як без тендеру у нас подібні роботи коштували більше 400 грн. за м2. Положення про допорогові закупівлі дозволило б також долучатися до виконання робіт чи надання послуг всім бажаючим.

Водночас найбільші міста України, котрі швидко розвиваються, здійснюють закупівлі виключно в допорогові формі, наприклад: У Києві і Дніпрі - від 3 000 грн. закупівля товарів, робіт і послуг - допорогові закупівлі. За 2017 рік Заставнівською міською радою не відбулося не відбулося жодного електронної закупівлі.

впровадження бюджету участі у м.Заставна (дозволить долучити заставнічан уже з 14-річного віку до процесу розподілу частини бюджетних коштів, ефективно працює в багатьох країнах світу).

-​ створення дорожньої бригади при КП «Благоустрій плюс» (дозволило б зменшити вартість ремонту доріг приблизно на 40%; орієнтовно за 4 роки ми могли б відремонтувати всі асфальтовані дороги у місті; покращити матеріальну базу КП «Благоустрій плюс»);

-​ модернізація Заставнівського міського ринку, з метою створення умов для реалізації продукції домашнього виробництва жителями міста та району;

-​ вимагали виконання рішення про розміщення тимчасово вільних коштів Заставнівської міської ради на депозитний рахунок (орієнтовна сума збитків завдана місту у 2017 році, можливо, більше 300 000 грн. . Мало це чи багато? Вирішуйте самі, тільки памятайте: орієнтовна вартість ремонту асфальтного покриття вулиці Рязанської – 200 000 грн.. )

-​ завдяки зверненням заставнівчан, зафіксували факт незаконного завезення сміття з м.Львів у Заставну. Дане сміття, як зазначали, завозилося безкоштовно, хоча його вивезення офіційно проплачується Львівською міською радою. На основі виявлених фактів відкрито кримінальне провадження, яке нині гальмується, свідки у справі у поліцію не викликаються.

В той час, як зі Львова ми завозили сміття безкоштовно, з Заставнівського міського бюджету у 2017 році було виділено кошти на ремонт дороги до сміттєзвалище, а у 2018 році закладено в бюджет суму 20 000 грн. на закупівлю воріт для сміттєзвалища. За це все міг заплатити Львів, а зараз платять прості заставнівчани.

-​ для налагодження контакту з виборцями, системної роботи депутатського корпусу клопотали про виділення приміщення для організації офіційної громадської приймальні.

Депутати «ВО»Батьківщина» у Заставнівській міській раді завжди захищали інтереси простих людей та громади. Так, не давши можливості перетворити гуртожиток по вул..Чорновола, 2 у соціальне житло у 2016 році, ми створили передумови для гарантованого державою права приватизації житла ними у 2017 році, яким вже дехто навіть скористався. Водночас не дали можливості завдати збитків місту шляхом списання робочих газових котлів та вантажного автомобіля, який перебуває у розшуці.

За період 2017 року у своїх депутатських зверненнях підіймали питання освітлення вулиць, ремонту дорожнього покриття, турботи про соціально незахищених верств населення та потребуючих, відновлення порушених прав заставнівчан, прибирання вулиць, впровадження демократичних практик локальної демократії, усунення порушень законодавства тощо. Також депутатські звернення були адресовані до Генпрокуратури, нацполіції, Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради, комунальних підприємств міста тощо.

Можливо, не все було добре, не так гладко, якби цього хотілося, однак кожне наше рішення, пропозиція виходила з позиції здорового глузду та бажання зекономити/ примножити кошти у місцевому бюджеті; спрямовані на розвиток соціально-економічної та гуманітарної сфер та благоустрій міста, що є спільно справою депутатського корпусу та виконавчого апарату міст. Адже, приймаючи участь в роботі ради, ми дбали виключно про наше місто, що є маленькою батьківщиною кожного із нас. Роботу на своїх округах ми проводили також у заданому напрямку.

Оскільки гуманітарна політика є одним із наших пріоритетів, то активно працюємо над реалізацію благодійних проектів (як волонтери), в тому числі і власних («Різдво повинно завітати до кожного»), сприяли забезпеченню інвалідними візками особам, які того потребують. Були співорганізаторами низки круглих столів, в тому числі з Заставнівським районним Товариством Червоного Хреста України «Творити добро краще РАЗОМ!» (співпраця з італійськими донорами для відкриття реабілітаційного центру та інші програми). Реалізовуємо ряд проектів через громадські організації з розвитку громадянського суспільства на місцевому рівні. Постійно працюємо над підвищенням свого фахового рівня як депутати.

На Молитовному сніданку в США Юлія Тимошенко зазначила, що світ втомився від лідерів, які несуть агресію та роз’єднання. В Україну повинні прийти лідери, які мають бажання служити іншим, в інтересах своїх громадян. І кожен на своєму місці може бути таким лідером. Тож протягом своєї депутатської каденції депутати-«батьківщинівці ЗМР у 2017 році були і залишаються відритими до діалогу, дискусії, обговорення, конструктивної критики та служіння громаді міста Заставни. Всі наші починання спрямовані на задоволення інтересів заставнівчан. Оскільки майбутнє твориться в єдності, закликаємо до обєднання та спільних дій заради розвитку громади міста! Адже Заставна – наша Батьківщина!

 З повагою, Юлія Дупешко-Джус,

голова фракції «ВО»Батьківщина» у Заставнівській міській раді



Top