Увага!!! 12 жовтня відбудеться Зустріч з славним Заставнівчанином, сином землі Української – В.А.Шендеровським

Надрукувати
 
Василь Андрійович Шендеровський (22 серпня 1942, Заставна, Буковина) — український фізик, історик науки, доктор фізико-математичних наук, професор.

Запрошуємо всіх бажаючих завітати на зустріч-презентацію з професором, доктором фізико-математичних наук, публіцистом, громадським діячем – Василем Андрійовичем Шендеровським.

 В.А Шендеровський це дійсно талановита людина якою гордиться не тільки Заставнівщина а й вся Україна.

Зустріч відбудеться 12 жовтня 2017 року  в приміщенні залу засідань Заставнівської районної ради та РДА (ІІ поверх).

 Початок о 12.00год.

Також кожен зможе отримати чи придбати книги з авторським підписом видатного науковця.

 Не будьмо байдужими, а поспішімо на зустріч із талановитими та мудрими людьми!

«Нехай не згасне світ науки Василя Шендеровського»

Довідка: Шендеровський Василь Андрійович - Народився 1942 року в містечку Заставні на Буковині.

Закінчив із відзнакою фізико-математичний факультет Чернівецького університету.

Після проходження служби в Радянській армії влаштувався інженером, а згодом науковим співробітником Інституту фізики АН УРСР.

У 1970 р. закінчив аспірантуру в Інституті фізики АН України за спеціальністю «Теоретична фізика».

З 1972 р. — кандидат фізико-математичних наук, з 1984 р. — доктор фізико-математичних наук, а з 1993 р. — професор. Виховав 8 кандидатів наук.

Провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України. Віце-президент Українського фізичного товариства.

Член трьох спеціалізованих учених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Громадська діяльність

Широкій громадськості відомий насамперед як автор тритомника нарисів про видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки, «Нехай не гасне світ науки».

Упорядник і редактор 4-х томної праці про видатного українського вченого Івана Пулюя: «Іван Пулюй. Збірник праць» (т.1, 2. К.: Рада. 1996; т.3 К.: Рада, 1997). «Іван Пулюй — Пантелеймон Куліш. Подвижники нації» (К.: Рада, 1997).

З його ініціативи вперше в Україні перевидано Біблію в перекладі Пантелеймона Куліша, Івана Пулюя та Івана Нечуя-Левицького. За редакцією Василя Шендеровського вперше перевидано українською мовою німецькомовну монографію видатного вченого-фізика Олександра Смакули «Монокристали» (2000). 2001 р. вперше видано в Україні книгу «Ганна Барвінок».

Започаткував авторську програму «Нехай не гасне світ науки» і п'ять років вів її разом з журналісткою Еммою Бабчук на першому каналі Українського національного радіо. Вийшло 125 передач про видатних українських учених, які з різних причин були маловідомими або замовчуваними.

Автор сценаріїв до науково-популярних фільмів:

«Іван Пулюй. Повернення», який отримав першу премію на Міжнародному конкурсі «Нашого цвіту — по всьому світу» у 2001 р.;
«120 років Чернівецькому університету»;
«Олександр Смакула».
Василь Шендеровський — ініціатор, організатор і виконавчий директор Міжнародного енциклопедичного бюро з фізики, діяльність якого скеровано на створення українською мовою «Енциклопедії фізики», словників, посібників з фізики та історії науки.

Джерело: uk.wikipedia.org