Сергій Чванкін - пора легалізувати авто з іноземними номерами

Надрукувати
 

Останнім часом на українських дорогах з'явилося дуже багато автомобілів з іноземною реєстрацією. Раніше їх кількість відповідала числу нерезидентів, які перебувають в Україні. Але в останні роки кількість таких автотранспортних засобів досягло величезних цифр.

Останнім часом на українських дорогах з'явилося дуже багато автомобілів з іноземною реєстрацією. Раніше їх кількість відповідала числу нерезидентів, які перебувають в Україні. Але в останні роки кількість таких автотранспортних засобів досягло величезних цифр.

Так, за даними УКРІНФОРМ України, зараз на території нашої держави знаходиться приблизно 60 тисяч тимчасово ввезених автомобілів з іноземною реєстрацією, які перетинали кордон за рік майже 1,5 мільйонів разів.

Слід зазначити, що це не 1,5 млн. Автомобілів, а 61 тис. Авто, які перетнули кордон 1,5 млн. Разів (адже вони зобов'язані кожні 5/10 днів перетинати кордон) .Нередко водії таких авто стають учасниками ДТП, а третину таких водіїв взагалі кидають розбиті авто на місці ДТП.

Їм простіше залишити машину за 2 тисячі доларів, ніж возитися з оформленням ДТП, оплачувати штрафи і збитки іншим учасникам аварій. На яких же підставах перебувають дані автомобілі на території України і які є способи їх ввезення?

І так, згiдно з українським та міжнародним законодавством існує кілька способів ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією на територію України, якими активно користуються наші співгромадяни.

Деякі, купують автомобіль за кордоном, але не розмитнюють його, а кожні 5 днів перетинають кордон через одну і ту ж митницю згідно ст.96 Митного кодексу України.

Або кожні 10 днів, якщо авто в'їжджає через один пункт пропуску, а виїжджає через інший. Якщо такий строк був пропущений без поважних причин, то водієві платить штраф у розмірі від 170 до 8500 гривень або його транспортний кошти конфіскують.

Як зазначає Сергій Анатолійович Чванкін голова Київського районного суду міста Одеси, голова Асоціації слідчих суддів України: Деякі українці купують нерозмитнений автомобіль в Україні. При цьому, порядок дій залишається той же: кожні 5 або 10 днів потрібно виїжджати через кордон і в'їжджати назад.

Найпоширенішим є оформлення автомобіля на працівника іноземної фірми. В такому випадку, можна користуватися транспортним засобом в Україні без обов'язкового перетину кордону на протязі 1 року.

Є ще 2 способи, які є популярним серед водіїв - ввезти автомобіль як президент України або стати співвласником авто.Такім чином, всі ці способи ввезення транспортних засобів на територію України залишаються «напівлегальними».

Осторонь від цієї ситуації не залишився і Президент України, який травнем 2017 року доручив Кабміну розробити механізми боротьби з водіями, які незаконно їздять на автомобілях з іноземною реєстрацією.

Петро Порошенко неодноразово наголошував, що використання нерозмитнених авто неприпустимо і пообіцяв ліквідувати незаконні схеми завезення таких авто. Народні депутати вже не один раз намагалися врегулювати дане питання, реєструючи законопроекти.

Одним з таких пропозицій став законопроект № 5567 від 21.12.2016 року, ініційований групою народних депутатів. Даний законопроект покликаний врегулювати деякі питання транзиту і тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування.

Так, згідно з ним, ввозити транспортний засіб на іноземних номерах в Україну на термін 1 рік зможе резидент України. Але, в свою чергу, українцю за таке «задоволення» доведеться заплатити так званий «річний платіж».

Розмір цього платежу буде варіюватися по наростаючій, тобто в залежності від року:

• в 2017 році - 2,4%;

• в 2018 році - 3,6%;

• в 2019 році - 6% від повної вартості розмитнення транспортного засобу.

Таким чином, користувачеві автомобіля з іноземною реєстрацією доведеться заплатити приблизно 100-200 євро в год.Однако, це правило стосується лише транспортних засобів масою до 3,5 тонн, які старше 7 років (тобто, до 2010 року випуску).

Але за статистикою, це більшість автомобілів, які ввозять на територію Украіни.Еще одним плюсом законопроекту є той факт, що після 1 року водієві не потрібно їхати на митний пункт а так само можна перевірити статус реєстрації авто.

Щорічний платіж можна буде заплатити в будь-якому відділенні митної служби. Також законопроект закріпив положення про те, що українець може ввезти тільки один автомобіль, а другий - після вивезення першого.

Таким чином, зазначений законопроект має величезні плюси не тільки для власників автомобілів з іноземною реєстрацією але і для держави в цілому. На мою думку, його прийняття виведе в правове поле автомобілі з іноземною реєстрацією і поліпшить ситуацію на українських дорогах і пунктах митного контролю.

Джерело: UkrPost.biz