Медовий спас або Маковея - чого не можна робити в цей день

Надрукувати
 

14 серпня православні християни святкують Медовий Спас, в народі – Маковія. Традиційно в церквах святять воду, квіти і мак. Після чого вони стають цілющими.

З цього дня також починається Успенський піст. Він триватиме два тижні.

У народі Успенський піст здавна вважався самим приємним і легким, тому що основу пісного столу складають молода картопля, гриби і в цей час дозрівають овочі та фрукти.

14 серпня є днем пам'яті семи старозавітних мучеників Маккавеїв, які померли в 166 році до н. е. До цього часу в багатьох регіонах зазвичай дозріває мак, тому якраз на свято в багатьох сім'ях печуть пісні пироги з маком – маканці.

На столі в цей день обов'язково повинен бути також мед.

У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. З цього дня починають відлітати ластівки.

Церква дає майже повну свободу дій, але є деякі народні прикмети.

Не варто купатися. Люди вірили, що на Медовий Спас закінчується літо. Тому можна потонути або захворіти. Це пов'язано з тим, що ночі ставали прохолодними.

Не треба працювати і прибирати в будинку. Це краще завершити напередодні. Як і в будь-яке церковне свято, люди повинні відпочивати.

Не можна злитися і лаятися. Особливо з близькими і родичами. Вважається, що в цей день всі негативні побажання на адресу інших людей повернуться сторицею.

Не можна голосно говорити, гучно святкувати. Бджоли на це погано реагують. Оскільки в цей день збирали мед, шум ускладнював процедуру.

Нагадаємо, що Другий Спас – яблучний відзначатимуть 19 серпня, а третій Спас – горіховий або хлібний – 29 серпня.