Мультитул Metabo – універсальний інструмент, близький до досконалості

 

Ідея складаного ножа народилася у Швейцарії, це був хіт продажів у скаутів. Лезо забиралося «в ручку», за потреби висувалося.

Сьогодні мультитул Metabo поза конкуренцією, але коріння залишилося, найдавніший розкладний ніж був знайдений в Австрії.

Мультитул Metabo без піхов не копія, а розвиток ідеї

Завдання первісного мисливця полягало у безпеці гострого обсидіанового леза, доки він не був потрібний для завдання удару. Ідея була реалізована як піхви для гострих мечів у римлян і (на 500 років раніше) в Японії, де ножі Higonokami маскувались під побутові предмети.

Згідно з легендою, саме у Швейцарії майстри задумалися, а чому б до складної конструкції не додати додаткових функцій. Тоді й з'явилися мультитули:

Ніж, бритва та штопор, обов'язкові елементи для «Джентльменів удачі»;

Пилка по металу та кусачки дозволяли відремонтувати обладунки;

Рукоятки на заклепках допомагали затиснути деталь, що ремонтується, або катувати ворогів.

Ви здивуєтеся, але зразки 200 року до н. не тільки добре збереглися, а й цілком працездатні, попри стан металургії на той час. Тому ідея універсального та компактного інструменту «все в одному» не нова. Складними та складаними ножами чоловіки користуються вже 2 000 років, щоправда, вони стали досконалішими. Зросла якість сталей та сплавів, з'явилися нові технології, тому універсальний інструмент перестав бути іграшкою, ставши надійним помічником.

Гайкокол – приклад зростання якості сталей

Проста конструкція: рама, гвинт і опора в гайку, яка не знімається клиноподібним упором. Навіть недорогі гайколоми здатні демонтувати гайки в важкодоступних місцях завдяки якості використовуваних сталей (високолегована інструментальна, хром-ванадієва тощо).

Причина відновлення інтересу до універсальних інструментів в тому, що ножиці стрижуть, пилки пиляють, а технологія Slip joint дозволяє фіксувати мультитул у потрібному положенні. А ще захист від випадкового складання (Спейсер), ергономічні ручки, посилені елементи (пасатижі та кусачки) з обов'язковою пилкою для нігтів.

Наявність пилки для нігтів майстри-початківці сприймають з гумором, проте до манікюру ця опція стосунку не має. Зате вона дуже корисна, якщо зламався ніготь при складному ремонті у стиснених умовах. Заодно пилкою можна обробити торець труби, прибравши задирки або відполірувати шайбу при встановленні гайки.

Після того як майстер, використовуючи гайкокол, зняв „закислу” гайку, треба відновити різьблення і посадкове місце. І тут складаний ніж буде дуже доречним. Тому в арсеналі автовласників обидва інструменти на почесному місці. Один дозволить видалити гайку в запущеному стані, другий інструмент дозволить відремонтувати з'єднання, не викликаючи евакуатор.

Головне – правильно обрати виробника. З'ясувати, з чого зроблено інструменти та оформити замовлення в інтернет-магазині, ціни в якому нижчі за ринок.



Top