Інтерв'ю з Заставнівським міським головою 2006 - 2015 років стосовно Львівського сміття в Заставні

 

-Ярославе Васильовичу, Ви, як колишній міський голова, чи підтримуєте те, що Львівське сміття возять в Заставну?

-Якщо це роблять посеред ночі і з виключеними фарами, то ні не підтримую!
Я думаю такою підтримкою ми більше опозорили львів'ян чим підтримали, адже відомо всій країні, що за приймання сміття Львів проплачує великі гроші громадам, які допомагають, а тут вийшло якось дивно, серед ночі і ніби то безкоштовно!

-Чи мають бути якісь угоди, укладені між двома сторонами?

- Між представниками міст складається попередній договір, де вказано скільки тон сміття, яка ціна проплати, скільки грошей іде на рахунок міської ради, яка періодичність приймання машин, який мусор, чи це промисловий чи побутовий та інше, тоді це прозоро і відкрито!
Потім це озвучується на виконкомі чи на сесії перед депутатами добре б було повідомити громаді та по результату обговорення прийняти відповідне рішення на сесії!

- Але ж міський голова Радиш сказав у своєму інтерв'ю , що це його друзі попросили?

-Ну як щоб Радиш був просто жителем міста то він міг прийняти це сміття в себе на подвір'ї, і так допомогти любим друзям, а так він це зробив як міський голова і завіз на міське сміттєзвалище без дозволу громади, та попередньої оплати тому й виникають якісь підозри.

- Якщо б Ви так вчинили коли працювали міським головою, як думаєте, громадяни мовчали б, чи може була б якась інша ситуація?

- Якщо б я особисто дав дозвіл серед ночі таємно завозив вантажівки з десятками тон незрозумілих відходів, і це стало комусь відомо, то, можливо, Радиш з Ливаніним, як тодішні депутати, першими ініціювали б позачергову сесію і ставили питання про не довіру мені, як міському голові, а також відкрилося б можливо по мені безліч кримінальних справ, по зловживанню службовим становищем, по несанкціонованому екологічному забрудненню територій міста, по недопоступленню коштів в міський бюджет, та незаконне витрачання коштів громади на утилізацію тих відходів які завезли, адже з рахунків міста проплачується підгортання та догляд за сміттєзвалищем!

- А що зараз ніхто не звертає увагу, на те що трапилося?

- Чому, ж є люди, яким не байдуже і вони намагаються захиститися але їх менше!

- Тоді вся надія на відповідні служби?

- Сумніваюся, що на них є надія, оскільки це зручно відповідним службам. Чому? Наразі утримаюсь від коментарів!

-Ви сказали, що відходи є різні, тобто шкідливі і не шкідливі?

-Можуть бути відходи непридатні до простого загортання, як це робиться у нас в Заставні, бо потребують спеціальної утилізації і відносяться до небезпечних відходів які окремо накопичують та зберігають, та які пізніше потребують відповідної санітарної очистки перед тим, як їх відвозити на смітник, а цим вже повинні займатися спеціалізовані сміттєві полігони, у нас просто місце посеред поля закинутий кар'єр, і це далеко не обладнане професійне сміттєзвалище яке знаходиться не далеко від міста, названий гучним словом "полігон ", як наслідок збільшення обсягів сміття може привести до збільшення скидання забруднених речовин у поверхневі та підземні води, а також випаровування в повітря!

- Що б ви порадили в цій ситуації?

- Необхідна участь представників громади міста в здійсненні контролю за таким господарюванням, а також, найважливіше - щоб дотримуватися законів, як державних так і людських!

Олена Вакарчук для районного видання "Голос Краю"



Top