Увага! Якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача

 

УВАГА ЗАКОН! Якщо лічильник газу, що перебуває у власності побутового споживача, визнаний відповідним органом у сфері метрології та метрологічної діяльності непридатним до подальшої експлуатації.

Рішення про доцільність його ремонту приймає Оператор ГРМ, ураховуючи технічні та економічні чинники.

У разі прийняття Оператором ГРМ рішення про доцільність ремонту Оператор ГРМ зобов'язаний встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття.

У разі прийняття Оператором ГРМ рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу Оператор ГРМ зобов'язаний протягом п'ятнадцяти робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) БЕЗКОШТОВНО встановити власний розрахунковий лічильник газу (типорозміром не більше лічильника газу побутового споживача) для подальших комерційних розрахунків і в цей самий строк повернути побутовому споживачу його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі – Закон) засоби вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію.

Згідно зі статтею 28 Закону засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом ЦОВМ (спеціальний уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері метрології).

У такому разі побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу Оператора ГРМ



Top