Як поводитися, якщо вас укусила собака. Профілактика сказу

 

Економічний криза торкнулася не тільки українців, але і їх кращих друзів - собак. Популяція безпритульних собак останнім часом на вулицях міст різко збільшилася.

Звідси і ясно поведінку багатьох бродячих собак, адже всім відомо: "собака буває кусючою тільки від життя собачого". Крім того, останнім часом стало модним заводити агресивні породи собак - бійцівські і сторожові. Такі собаки, цілими днями перебуваючи на привязі, піддаються всіляким стресам і тому в будь-який момент можуть неадекватно відреагувати на оточуючих. Особливу небезпеку становлять зграї бездомних вуличних собак навесні і восени.

В цю пору року у собак вирують гормони і тварини прагнуть продемонструвати свою силу і нападають на все, що рухається. Якщо зустрінете зграю бездомних собак ні в якому разі не біжіть, не втрачаючи з поля зору собак, спокійно покиньте місце. Коли людина біжить у собак спрацьовує рефлекс мисливця і тоді укусу не уникнути. Також намагайтеся не злити суку з цуценятами і остерігайтеся її нападу.

У неї материнський інстинкт змушує захистити потомство, тому зустрівши її, без різких рухів підіть, але тільки небіжіть. Обходьте території з собаками, якщо ви зайшли на цю територію, то не біжіть, а кличте господаря собаки. Ні в якому разі собаку не можна лякати, кричати на неї і розмахувати руками або вдарити її. Ніколи не дивіться собаці просто в очі, це собаки приймають як виклик до нападу.

Якщо собака все-таки напала на вас, то не намагайтеся вихопити руку, а навпаки проштовхніть її глибше в пащу і тоді собака послабить хватку. Зазвичай собаки кусають кисть руки, гомілки і стопи. У собак на верхній і нижній щелепах є два ікла, які при укусах і завдають найбільш серйозні і важкі поранення. Тому при укусі собаки можуть пошкоджуватися сухожилля, нерви і судини, а іноді й кістки. Укуси собаки дуже болючі і можуть травмувати людину як фізично, так і психологічно. Але головна небезпека в такій ситуації - це сказ.

Навіть незначний укус собаки привід для негайного звернення до медичного закладу, адже якщо хижак заражений вірусом сказу, то воно передається від хворої тварини до людини. Сказ-це небезпечне інфекційне захворювання нервової системи зі 100% летальним результатом. Інкубаційний період хвороби триває 10-15 днів, потім з'являється нервозність і агресивність, загибель від паралічу дихальних органів. Основна ознака сказу у собак - рясне слиновиділення.

Сприйнятливість людей до сказу різне і визначається загальним станом людини, його імунітетом і місцем укусу. Від декількох годин до декількох днів вірус знаходиться на місці укусу, а потім стрімко починає поширюватися по нервових клітин і досягає центральної нервової системи. Тому особи небезпечні укуси місць близько розташованих до мозку, це - обличчя, шия і груди.

Після укусу собаки необхідно негайно промити рану теплою водою з господарським милом, щоб інактивувати вірус сказу. Якщо є аптечка поруч, то рану можна обробити перекисом водню. Не рекомендується зупиняти кровотечу, а навпаки, постаратися видавити більше крові, щоб разом з кров'ю вимити потрапила в рану собачу слину, яка може містити інфекцію. Потім шкіру навколо рани обробіть йодом і зробіть пов'язку стерильним бинтом. Негайно зверніться в медпункт для надання необхідної допомоги. Якщо укус дуже сильний і ви не можете самостійно доїхати до лікарні, викликайте швидку допомогу.

У травмпункті повідомте лікаря наступну інформацію - опис тварини, його поведінка, зовнішній вигляд, наявність нашийника, місце і обставина укусу. Якщо ви не знаєте добре собаку і не володієте інформацією про її здоров'я, то лікар призначає курс щеплень проти сказу. Сучасні щеплення імуноглобуліну проводиться в шість етапів з введенням вакцини внутрішньом'язово в плече. Курс імунізації складається з наступних етапів: 1-я ін'єкція вводиться в день звернення, далі по одній - на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й, 90-й дні. Вакцина вводиться в дозі 10 мл.

У стаціонарі необхідно лежати при важких укусах, Прививающим повторно і особам, які мають алергічні та нервові захворювання. На час вакцинації і протягом шести місяців після неї необхідно утриматися від вживання спиртних напоїв. Також під час щеплень не можна перевтомлюватися, перегріватися і переохолоджуватися. Якщо вам відомий господар собаки, то можете відмовитися від щеплень і вимагати від господаря довідку про те, що собака щеплена від сказу. Також можете вимагати від господаря собаки відшкодування матеріального і морального збитку. Якщо він відмовляється, сміливо звертайтеся в суд.



Top