Безпроцентні мікропозики - особливості оформлення

 

Мікрофінансові організації можуть сильно виручити, якщо поставитися до позик з обережністю і бути готовим до того, що повертати доведеться більше. Банки не завжди можуть допомогти, якщо грошова сума потрібна терміново, і схвалення чекати ніколи.

Тим більше, зараз у багатьох МФО пропонуються кредитні продукти без відсотків, а значить, і переплачувати не потрібно. Чи так це? Які підводні камені чекають позичальників? Як у всього в світі, у таких позик є свої позитивні сторони, але є і негативні.

Кому доступні безвідсоткові позики

Не скрізь є подібні пропозиції. Але якщо такі позики і є в лінійці продуктів, все залежить від конкретної організації. Одні таким чином залучають нових клієнтів, які сумніваються і пропонують отримати тільки перший кредит без відсотків. Їм дають можливість спробувати продукт, не заплативши при цьому нічого. Інші - заохочують існуючих вірних клієнтів, які справно повертають позики. Подробиці необхідно уточнювати в кожному конкретному випадку.

Переваги

Головна перевага очевидна: при дотриманні всіх умов можна скористатися позикою абсолютно безкоштовно, не переплачуючи за неї. Безвідсотковим є тільки певний період, в який необхідно вкластися, щоб мікрофінансова організація не поставила вимогу про комісію за використання грошових коштів. Тому потрібно бути впевненим що необхідна сума буде доступна вчасно.

Відомо, що складнощі з оформленням позики можуть виникнути у великих банках, якщо кредитна історія не в порядку. За рахунок безвідсоткових мікропозик можна підправити ситуацію, до того ж абсолютно безкоштовно.

Недоліки

Невеликий розмір позики. При тому що МФО і так видають невеликі кредити, в цьому випадку навряд чи можна розраховувати на суму більше 5000 гривень.

Високий відсоток. Абсолютно безкоштовним в організації, створеної заробляти, навряд чи щось буде. Як правило, безвідсотковим є свого роду пільговий період, подібно до того, як це працює з кредитними картами. Однак по його закінченню, якщо позика не була повернено в повному розмірі, стягується комісія. Найчастіше розмір комісії за такого роду продуктів вищий, ніж в інших випадках. Якщо кілька клієнтів повернуть борг вчасно і не заплатять МФО нічого, обов'язково знайдеться хтось, хто не зможе розрахувати свої сили, і повністю компенсує недоотримане від попередніх позичальників.

Підводні камені

Представлена в рекламі як безкоштовна мікропозика може виявитися зовсім не такою. У деяких випадках умовами, прописаними в договорі, передбачені платежі, про які не говорять при оформленні. Це може бути платне прийняття рішення щодо видачі позики або комісія за переказ суми клієнту. Тому важливо уважно вивчити умови, перш ніж підписувати документи, щоб підстрахувати себе від неприємних сюрпризів такого роду.

Законодавчо, навіть якщо не довелося платити відсотки за використання позики, необхідно заплатити податок, оскільки зекономлена сума розцінюється як отримана матеріальна вигода.

Мікропозики завжди потрібно брати з обережністю, пам'ятаючи про великі комісіях і пені, які нараховуються і накопичуються щодня, поки сума боргу не буде повернена повністю. Але і безкоштовні мікрокредити необхідно вивчити досконально - адже може виявитися, що вони такими зовсім не є. Досить проявити трохи обережності і пильності, щоб в результаті не опинитися в неприємній ситуації з непосильними боргами.



Top