Камеральний контроль фіскальної служби стосується кожного

 

Для підприємства успішний перебіг будь-якої перевірки здебільшого залежить від якісної підготовки та її професійного супроводу. Хоча сучасність і вимагає від бухгалтера бути професіоналом не тільки у веденні обліку, а й в інших законодавчих та юридичних питаннях, осягнути такі обсяги інформації, а тим більше вміти застосовувати їх на практиці здатен далеко не кожен.

Тому чимало підприємств сьогодні користуються послугами податкових адвокатів, які консультують з питань оподаткування, супроводжують податкові перевірки та оскаржують їх результати, за необхідності.

Серед різних видів перевірок фіскалів найбільш непередбачуваними можуть стати камеральні, адже вони проводяться значно частіше за інші, без участі та дозволу платника та на основі лише тих даних, які знаходяться в інформаційних базах податківців. Підприємства повинні усвідомлювати, що майже усі дані, які вони передають до фіскальної служби підлягають перевірці. Тому, наприклад, звичайна камеральна перевірка звітності може додати підприємству чимало проблем фінансового та морального характеру, якщо ставитись до неї легковажно.

Як відрізнити камеральну перевірку

Для цього наводимо основні характерні особливості, які дають підстави визначати, що перевірка являється саме камеральною:

  • проводяться безпосередньо в приміщенні контролюючого органу, а не платника;

  • перевіряються дані, які платники зазначають в поданій звітності, зареєстрованих акцизних та/або податкових накладних;

  • направлення, рішення, наказ, а також згода платника на перевірку не потрібні.

Визначаємо, що податківці можуть перевірити камерально:

  • реквізити звітності, які повинні обов’язково зазначатися платником відповідно до податкового законодавства;

  • своєчасність подання звітності та реєстрації акцизних та/або податкових накладних у відповідних реєстрах;

  • своєчасність сплати податкових платежів.

Подальші дії податківців та платників, після проведення камеральної перевірки звітності, зареєстрованих акцизних та/або податкових накладних чи з інших питань, залежать від її результатів. Якщо порушень не виявлено – всі працюють у звичному, робочому режимі. У разі, коли податківці встановили порушення, вони фіксують його в акті, який передають (вручають, надсилають) платнику. А платник вже вирішує – погоджуватись з висновками перевірки чи оскаржувати їх. Сам по собі акт оскарженню не підлягає, а от рішення прийняті на його підставі можуть бути скасовані саме за результатами оскарження.

Таким чином, ведення бізнесу тісно пов’язано з перевірками фіскальної служби. Для того, щоб заздалегідь виявити помилки та ризики, мінімізувати можливі наслідки фіскального контролю, підприємствам необхідно вчасно отримувати професійну та компетентну допомогу. Податковий адвокат у Києві може допомогти в супроводженні усі видів та стадій податкових перевірок, надати консультативну та практичну допомогу у розв’язанні проблемних питань.



Top