Хто винен в тому що в Заставну ввозять сміття з різних областей (відео)

 

Якби в Україні відбувався конкурс на визначення сміттєвої столиці України, то Заставна, на жаль,  мала б всі шанси перемогти в  номінації «сміттєва столиця Західної України».

Дощ допоміг фактами. Адже перекинулася фура зі сміттям на землю одного заставнівського депутата чи його родичів, ймовірно. Однак повернемось до перевернутої фури. Чого вона туди їздила і звідки взялася? Допоможе розібратися сайт Заставнівської міської ради та аналіз місцевих рішень

Зі слів деяких депутатів, дане питання з голосу, без проекту рішення, було винесене саме міським головою. Виходить: проголосували за що й самі до пуття не знали?! Хоча протокол засідання сесії Заставнівської міської ради свідчить дещо про інше: проект рішення начебто був! (але, як кажуть, папір витримає все.  Тим паче, якщо секретарем сесії є твоя підлегла)

 

Отже, міський голова клопотав про надання  дозволу «КП ЗМР «Благоустрій плюс» приймати тверді побутові відходи від підприємців Гангур Тетяни Петрівни та Гангур Миколи Васильовича для розміщення їх на території Заставнівського міського сміттєзвалища»  по тарифу затвердженого рішенням Заставнівської міської ради від 22.08.2016р. № 208/10- 2016(https://zmr.gov.ua/documents/s_14326.pdf). Тобто 15 грн. за 1 куб. м. (https://zmr.gov.ua/documents/r_10208.pdf)

Дана новина викликала масове незадоволення у заставнівчан (https://zastavna.razom.online/zastavna-ne-musorka/). Тож, щоб якось утихомирити їх, дане рішення було переглянуто і на 22 позачерговій сесії  вирішили «вести чіткий облік обсягу прийнятих відходів, … приймати не більше 80 м.куб. на день з оплатою в розмірі 45 грн. за 1 м.куб. твердих побутових відходів» (https://zmr.gov.ua/documents/s_15355.pdf) «за» проголосувало 17 депутатів (із 17 присутніх!) та Заставнівський міський голова (https://zmr.gov.ua/documents/pimn_15.pdf ).

Чомусь в інших громадах (для порівняння навіть в Юрковецькій ОТГ) місцева влада заводить інвесторів, а наша, з незрозумілих причин, стягує сміття з всієї України, не думаючи зовсім про здоров’я  дітей і завтрашній день?

Поміж іншим,  екологічні закони України передбачають участь громадян в ухваленні рішень, а ще  місцеві органи влади повинні гарантувати безпечне довкілля громадянам. Та в міській раді, здається, про це не чули? Тож мешканці про божевільні інвестиції обранців  у місцевий бюджет дізнаються тільки завдяки катаклізмам. Чи повинно так бути? Питання відкрите для заставнівської громади.

 

 

Дивно, але: про заставнівське сміттєзвалище жителі міста мало обізнані, на відміну від закарпатських підприємців Гангур Тетяни та Миколи, які з весни 2019 року з дозволу місцевої влади  (https://zmr.gov.ua/documents/s_14326.pdf) завозять, напевне, систематично до нас «своє» сміття.

Варто сказати: чоловік пані Тетяни Гангур є депутатом Копашівської  сільської ради Хустського району(https://declarations.com.ua/declaration/nacp_08181342-5c77-46ac-87e3-a40122b6830a), то чому він не ініціював прийняття рішення про завезення на їхнє сільське сміттєзвалище відходів, а шукав аж Заставну? Заігаючи наперед, скажу: мабуть, дбав про екологію своєї громади, бо там живе сам і його діти.  А заробляти гроші  на здоров’ї  чужих можна, їх ж не шкода?

Наскільки шкідливі такі дії і яку небезпеку несуть для заставнівчан, ми вирішили з’ясувати, проаналізувавши Паспорт заставнівського сміттєзвалища  (№06/С-53 від 23.02. 2016 року) за підписом теперішнього міського голови, де прописано його потужності, умови  та термін експлуатації, вплив на довкіллля.

Згідно даних паспорта, на заставнівське сміттєзвалище  за 1 день можна завезти  3 т сміття. У той час, як міська рада у березні 2019 року дозволила завозити до 80 т вдень!!!! А, це без врахування обсягів вивезення сміття  заставнівчанами, за 15 днів дає  1200 т чужого сміття в Заставні. Це  більше обсягів, які може прийняти наше сміттєзвалище за цілий рік. Його річна норма складає 1100 т за рік (!!!).

 

 

При такій кількості сміття, яка більша  добової норми майже в 27 раз, є ймовірність, що будуть забрудненні не тільки найближчі водойми і відповідно підземні води, але й заставнівські криниці. А , якщо наступний рік буде такий ж дощовий , як цьогорічний?

Не думаю, що застанівська влада хотіла б пити воду з присмаком закарпатського сміття?! А люди, які живуть у тому районі, напевне, скоро таку воду будуть пити!  А, може, вже й п’ють?!

Тож, відоме застереження   із дитинства «Не пий, Іванку, воду, бо козликом станеш!», може стати реальність  для заставнівчан через недолугість дій міської влади

А, може, прийшов час зупинити це свавілля?

Джерело: zastavna.razom.online

Пропонуємо переглянути відео по темі:

Поділися з друзями



Top