Заставнівське УДСНС інформує - Протипожежні вимоги до житлових будинків та квартир

 

Щоб уникнути пожежі в житловому будинку, квартирі чи в подвір'ї, необхідно дотримуватись таких правил пожежної безпеки:

—  утримувати в справному стані  електромережі, електричні  прилади,  прилади  опалення  і  дотримуватись заходів безпеки при їх експлуатації;

—  виконувати заходи безпеки при користуванні печами, газовими приладами, предметами побутової хімії та проведення ремонту в квартирах з застосуванням лаків, фарб;

—  дотримуватись в будівлях з підвищеною поверховістю встановленого протипожежного режиму (не забивати евакуаційні виходи на балконах та лоджіях, утримувати в справному стані улаштування, які входять в систему протидимового захисту будинку);

—  не загромаджувати драбини, холи, коридори загального користування та підходи до засобів пожежегасіння;

—  не  загромаджувати   евакуаційні     люки   на   балконах верхніх поверхів;

—  не дозволяти будівництво сараїв, гаражів та інших будівель в протипожежних розривах;

—  не   дозволяється   складувати   в   гаражах   горючо-мастильні матеріали, з верх встановленої норми;

—  не дозволяється загромаджувати проїзди надвірних територій і розривів між будівлями, під'їздів до джерел протипожежного   водопостачання,  запасних  евакуаційних  виходів і пожежних драбин.

  Дії населення на випадок пожежі.

У кожному випадку появи диму, а також при виявленні осередків горіння негайно викликайте пожежну охорону. Під час виклику пожежної охорони необхідно коротко повідомити, що горить, точну адресу, після чого, в першу чергу, прийміть заходи щодо врятування матеріальних цінностей.

Пожежа, як правило, починається з невеликого осередку горіння і ліквідувати її в цей період не виникає великих труднощів.

В першу чергу необхідно використовувати всі засоби пожежегасіння, які є під руками — воду, пісок, вогнегасники, тканину змочену водою, та ін. При цьому необхідно знати деякі особливості гасіння різних пожеж.

Вода, наприклад, є основним засобом боротьби з вогнем. Однак при гасінні керосину чи бензину слід враховувати, що ці рідини легші води, випливають на її поверхню і продовжують горіти. Тому при горінні керогазів, примусів з газом чи бензином краще усього накинути їх одіялом, кошмою чи другою цупкою тканиною, і полум'я згасне.

Краще всього гасити горючі рідини вогнегасниками, можна засипати їх піском.

При горінні електромережі необхідно в першу чергу відключити її, а потім приступити до гасіння пожежі сухим піском, вогнегасником.

У разі виявлення ознак пожежі на об’єкті працівник, який їх помітив, повинен:

 

  • Негайно повідомити про це Пожежно-рятувальну службу (номер телефону для виклику 101), вказати при цьому адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також своє прізвище;
  • повідомити про пожежу керівника (власника) та пожежну охорону установи (за їх наявності);
  • вжити заходів щодо евакуації людей та матеріальних цінностей, гасіння пожежі з використанням наявних вогнегасників та інших засобів пожежогасіння.

 Керівник (власник)  повинен:

 

  • Перевірити, чи викликано Державну пожежну охорону;
  • вимкнути у разі необхідності струмоприймачі та вентиляцію;
  • у разі загрози життю людей негайно організувати їх рятування (евакуацію), вивести за межі небезпечної зони всіх хто не бере участь у ліквідації пожежі;
  • перевірити здійснення оповіщення людей про пожежу;
  • забезпечити дотримання техніки безпеки працівниками, які беруть участь у гасінні пожежі;
  • організувати зустріч підрозділів Державної пожежної охорони, надати їм допомогу у її локалізації та ліквідації.

Після прибуття на пожежу пожежних підрозділів повинен бути забезпечений безперешкодний доступ їх до місця, де виникла пожежа.

 У разі виявлення пожежі кожен громадянин  зобов’язаний повідомити про це пожежну охорону по телефону  101,  або  2-10-84.

Заставнівський РС УДСНС України у Чернівецькій області



Top