Як скористатися правом голосування та змінити виборчу адресу

 

Як відомо, 25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Вперше в своїх громадах зможуть проголосувати внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші мобільні в межах країни виборці.

Також матимуть можливість обирати органи місцевого самоврядування ті громадяни, які не мають виборчої адреси через відсутність зареєстрованого місця проживання (“прописки”).

 Це стало можливим завдяки ухваленню наприкінці минулого року Виборчого кодексу та двом постановам ЦВК (Постанова №88 від 18 травня 2020 року «Про порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси» та Постанова №103 від 11 червня 2020 року «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання»). Ці документи максимально лібералізували всі відповідні процедури, наблизивши їх до конституційних норм, згідно з якими право голосу є у кожного громадянина України, який досяг 18-річного віку та не визнаний судом недієздатними.

 Загалом мова йде про декілька мільйонів виборців, які раніше були позбавлені можливості впливати у такий спосіб на розвиток громад, у яких вони мешкають!

 Однак не всі громадяни, які належать до вказаних груп, обізнані із самим фактом можливості взяти участь у виборах шляхом голосування, не знають про часові рамки, коли можна змінити, або визначити виборчу адресу.

 З огляду на це, звертаємося до Вас з проханням поширювати по Ваших комунікаційних каналах цю суспільно важливу, роз’яснювальну інформацію, аби виборці знали про свої права і, найголовніше, про процедурні особливості їхньої реалізації! Детальна інформація про зміну виборчої адреси за посиланням https://www.vplyv.org.ua/archives/4876?fbclid=IwAR0C3NDLIH3u2l36xd3U6_PYD4FTKF0avMh8mn-U94zggwGtpOvTOOwiPu0

 Місія можлива: проголосуй на місцевих виборах там, де живеш. Лишилося 7 днів

Голосуй там, де живеш! Усього тиждень лишився для того, щоби реалізувати це право і змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання, а не прописки. 

5 вересня стартує виборчий процес місцевих виборів, а до 10 вересня громадяни, які не мають реєстрації в своїх громадах, мають можливість  стати повноцінними виборцями там, де вони постійно мешкають та обирати органи місцевого самоврядування. Це стосується щонайменш 5,5 млн громадян України - внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів, виборців без зареєстрованого місця проживання.

На жаль, ця революційна законодавча зміна, яка відкриває можливості гарантованого Конституцією впливу на владу, не здобула належної уваги  – на кінець серпня про свої виборчі права подбало трохи більше як 15900
тисяч громадян по всій Україні. З них 85 в Чернівецькій області. 1 людина у Глибоцькій ОТГ.
(Тут статистичні дані по всім ОТГ

 https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_num_voters&pid100=73&pdt=8

Треба скласти першу та третю цифру: наприклад Чернівецька міська рада 32+20=52 громадянина скористалися правом та змінили виборчу адресу.)

Тому в ці останні дні представники ГО «Ми з України» та Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» запрошують громадян включитися у процес і подбати про зміну виборчої адреси.

Можливість голосувати без прив’язки до прописки – це результат чотирирічної адвокаційної кампанії #КоженГолосВпливає і зусиль багатьох зацікавлених сторін, у тому числі, самих внутрішньо переміщених осіб 

Витратити 5 хвилин свого часу, щоб подати заяву про зміну виборчої адреси – це та інвестиція в життя громади, яка працюватиме на інтереси «інвестора»-виборця протягом наступних п’яти років.

Для того, щоб проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, потрібно до 10 вересня подати до Державного реєстру виборців заяву про зміну виборчої адреси:

– онлайн в Особистому кабінеті виборця на сайті drv.gov.ua за наявності кваліфікованого електронного підпису;

– у паперовій формі особисто або через уповноважену особу.



Top