Звернення депутата Чернівецької обласної ради Сергія Капіцького, щодо підвищення тарифів на газ та скасування пільг на електроенергію.

 
Як депутат Чернівецької обласної ради, не можу залишатись байдужим до подій спричинених підняттям центральною владою тарифів на газ й скасування пільг на електроенергію. Це лягло важким тягарем на сімейні бюджети українських родин, а для значної частини українців ціни на енергоносії фактично непідйомні.
Фракція «Європейської Солідарності» підготувала текст звернення й проект рішення обласної ради з цього приводу. У тривалій дискусії, що може місцеве самоврядування в інтересах громад вимагати від центральної влади, окрім, як засудити популізм та використання політиками свого часу у передвиборчій риториці тематики зниження цін на газ, я б ще зауважив наступне: 2020 рік був надзвичайно складним для громадян України.
Справжнім шоком та викликом напередодні Нового 2021 року стали нові тарифи на природній газ. «Європейська Солідарність» категорично проти збільшення тарифу на послуги розподілу природного газу та електроенергії. Подібні рішення впродовж 2020 року уже двічі посилювали фінансове навантаження на підприємства різної форми власності, представників малого і середнього бізнесу та, особливо, побутових споживачів газу.
Підкреслю, поруч з тарифом на газ збільшується ціна його транспортування, що стає черговою статтею видатків буковинців. Це відбувається у час, коли у державному бюджеті на 2021 рік суттєво зменшуються кошти на субсидії для малозабезпечених верств населення (від 47,5 до 36,6 млрд. грн. відповідно).
Тому, необхідно переглянути Постанову НКРЕКП від 30.12.2020 № 2785 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «ЧЕРНІВЦІГАЗ» та постанови Кабінету Міністрів України №1325 від 28.12.2020 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 5 червня 2019 р. №483».
Переконаний, що саме таку позицію повинні відстоювати депутати всіх рівнів, які справді дбають про добробут своїх виборців. Спільними зусиллями захистимо інтереси буковинців.


Top