Продаж та купівля зернових культур в Україні

 

Ось і закінчився ще один урожайний рік, та робота більшості аграріїв ще не підходить до завершення, адже залишаються такі актуальні питання як продати вигідно свій урожай, чи закупити більш якісніший.

В цьому сьогодні може допомогти навіть інтернет мережа в якій знаходяться такі сайти як Аргонайзер що пропонують свої послуги по продажу та закупівлі зернових культур.

Тут широкий вибір аграрних компаній яким ви з легкістю можете продати своє зерно чи закупити його гуртом, наприклад  ячмінь ціна якого може варіюватися залежно від компанії та сортів які продаються.

Коли варто продавати зерно?

За звичай таких варіантів є два це осінь та весна, чомусь заведено вважати що саме навесні найкращий час для продажу, але як показує багаторічна практика  цінність зерна може впасти дивлячись на коливання валюти тому аграрії можуть втратити в ціні до 20% вартості за тону, а це дуже багато якщо вимірювати в сотнях тонн.

Також існують деякі аграрники які не можуть собі дозволити відкладати продаж зерна, адже мають орендодавців яким потрібно платити за оренду земель тому саме в таких випадках аграрник намагається одразу продати зерно після збору урожаю.

Великою проблемою для них також є зберігання урожаю в зерносховищах яких зазвичай не так багато в малих аграрних господарствах, тому такі господарі намагаються заповнити свої зерносховища, а решту урожаю продають одразу після збору.

Звичайно є і варіанти коли аграрії очікують зростання цін на те чи інше зерно, адже мають ресурси для утримання та оплату. Та є і такі що практикують продаж зернових культур частинами, наприклад 40% восени та 40% навесні, таким чином вони намагаються компенсувати вартість та зробити середньою що передбачає компенсування цінових втрат.

Найголовніше що повинен пам’ятати кожен аграрник це те що будь-яке зерно необхідно підготовлювати до продажу, адже якщо воно не очищене, чи має підвищену вологість звичайно й ціна його буде значно нижчою.

Варто також пам’ятати про те що можна дорого продати своє зерно в той чи інший час, але значно дорожче може обійтись його транспортування чи зберігання до моменту продажу, необхідно враховувати такі чинники, адже саме в цьому варіанті аграрник працює собі в мінус вже не кажучи про заробіток від такої титанічної праці.

Звичайно перед тим як купувати або продавати ті чи інші зернові культури варто ознайомитись із цінами на ринку та зважити всі «за» і «проти» тому що саме від вашого вибору залежить успішність та розвиток Вашої справи.



Top