Як можна швидко, легально та вигідно підзаробити на Львівщині

 

Літо — не тільки чудовий час для відпочинку, але і можливість підзаробити на сезонних роботах. В деяких галузях збільшується обсяг роботи, з’являється потреба у додатковій робочій силі.

Актуальні вакансії

Пошук працівників на сезонні роботи складається з двох етапів.

Перша робота з'являється ще по закінченню зими – на початок весни. Наступний етап починається з середини літа. В цей період робота з’являється у сфері будівництва, торгівлі, благоустрою, озеленення. Стабільний є попит на працівників сфери продажів, що зберігається завдяки плинності кадрів протягом всього року.

Сучасні технології дають можливість не зупиняти будівництво і взимку, але пропозиція роботи в цій сфері значно вище влітку. Таку ж ситуацію можна спостерігати і в сільському господарстві.

За кордоном високий попит на збирачів плодів. Наприклад, на Львівщині кілограм зібраної полуниці буде коштувати 5 грн, в Польщі – від 150 злотих один робочий день. Однак, залишаючись в Україні, людина не лишає надовго власну родину.

Скільки можна заробити

Кожна сфера має власні особливості нарахування заробітної плати, крім того, роботодавці можуть пропонувати різні умови. Так, наприклад сезонний кухар у туристичному Трускавці може отримувати 300-500 гривень за день, але роботодавець бере на себе витрати щодо проживання робітника.

Експерти підрахували, що мінімальна зарплата в межах Львівської області для кухарів-універсалів становить 12 тис. грн, садівників – 6500 грн, покоївок – 8500 грн, рятувальників – 9000 грн, менеджерів з прокату велосипедів – 6500 грн, промоутерів – 6 000 грн.

В усіх сферах є пропозиції сезонної роботи. Наприклад, «Укрпошта» запрошує сезонних кур’єрів та операторів, обіцяючи заробіток від 7000 грн.

Влітку з’являється робота у курортних містах. Заробітна плата продавця сувенірів становити 12 000 гривень щомісяця, збирач урожаю – 10 000 грн, покоївка у готелі - 7 000 грн.

В літню пору досить часто розпочинаються програми стажування для студентів. Для молодих людей це чудова можливість спробувати себе у роботі за спеціальністю та отримати досвід.

За даними розділу "робота Дрогобич" популярної дошки оголошень OBYAVA.ua, найвищий рівень оплати сезонної праці пропонують роботодавці закордоном. В інших країнах, працюючи покоївкою, аніматором або різноробочим, можна отримувати від 50 тис. грн. в місяць.

«Мінуси» сезонної роботи

В сезонній роботі необхідно остерігатися:

• важкої фізичної роботи;

• понаднормової роботи без відпочинку;

• мінливості роботодавця;

• шахрайства збоку роботодавця.

Сезонна праця все одно потребує офіційного працевлаштування. Трудовий договір має забезпечувати соціальні гарантії сезонного працівника. Обов’язково перед укладанням угоди ретельно ознайомтесь з усіма її пунктами. Переконайтеся, що роботодавець зі свого боку забезпечує належне виконання своїх обов’язків.

Сезонна робота має власні особливості. Часто вона може бути пов’язана з тимчасовим оформлення та ненормованим графіком праці. Іноді падає рівень мотивованості працівників, що змушує їх лишати роботу.

За словами Андрія Реви, міністра соціальної політики, нині близько 3 млн. 200 тис. українців працюють за кордоном. Приблизно, 9 млн. українських громадян знаходяться у тимчасовій міграції.



Top