Як зацікавити виборця прочитати вашу передвиборчу програму

 

Те, що програми кандидатів ніхто не читає, – факт, який ніхто не заперечує.

Але в чому справжня причина?

Може, як заявляють деякі політики та експерти, українці просто дурні й безвідповідальні?

Насправді причина в іншому. Та й спосіб привабити виборця прочитати програму існує. 

Добрим тоном серед політиків і політичних консультантів вважається нарікати, що ніхто не хоче читати програми кандидатів. Рідкісне ток-шоу минає без цих мудруватих нарікань.

Те, що мало хто з українців дійсно глибоко і з власної волі вивчає програми кандидатів, – факт.

От тільки ніхто з політичних експертів не спробував розібратися і пояснити, чому так відбувається. Як максимум можуть з гіркотою поскаржитися на дурість, обмеженість або безвідповідальність українців.

Однак ми аж ніяк не дурна і не обмежена нація. І коли нам потрібно, здатні демонструвати та глибину розуміння, і чудеса проникливості. Коли нам дійсно потрібно – саме в цій фразі ключ до розуміння цієї ситуації. Коли українцеві дійсно потрібно, він здатний розібратися у всіх тонкощах нарахування пенсії, сплати податків, розмитнення автомобіля, оформлення субсидії або інвестиції в житло. Коли потрібно.

Так у чому ж проблема? Чому українці ображають політиків і не читають їхні передвиборчі програми, з таким трудом написані великі стратегії майбутнього України чи громади?
Та тому що просто не хочуть. А не хочуть, тому що не вірять і не бажають витрачати свій неоціненний життєвий час на те, щоб розбиратися в черговій фантазії, яка до його особистого майбутнього ніякого стосунку не матиме.

У комунікаційних технологіях це називається "низько залучений вибір". Адже якщо щось для людини дійсно важливо, вимагає значних витрат або може серйозно вплинути на майбутнє, вона знайде і час, і сили вивчити, порівняти, розібратися. А якщо це щось мінливе або особисто на неї впливає мало, то який сенс витрачати час? Адже є набагато більше приємних і важливих справ, ніж читання, а тим більш глибокий аналіз нудної програми кандидата.

Це психофізіологія людини, і піти від цього нікуди не можна.

Робота з "низько залученим вибором" передбачає набір прийомів, здатних, що називається, захопити аудиторію.

Існують технології, що визначають, який саме тип повідомлення буде ефективним і якою має бути його структура.

Невиконання політиками своїх обіцянок девальвували саме поняття "програма кандидата". З іншого боку, засилля політичної реклами створює надлишок передвиборчої інформації. У деяких країнах, наприклад в Естонії, діє заборона на політичну рекламу у період виборів, і це змушує більше уваги приділяти програмам кандидатів.

Але в нашій ситуації важливо пам'ятати, що виборець готовий витратити максимум кілька секунд свого часу на кандидата і його повідомлення.

Не має значення вид інформаційного матеріалу: листівка, допис у мережі, ефір на ТБ. Не захопив увагу відразу – все, далі дивитися, читати, слухати просто не будуть. Такі умови більш сприятливі для тих кандидатів, хто володіє великими медіаресурсами та здатний більше разів повторити свій меседж. У тому числі тому часто дійсно гідні кандидати не ростуть як політики та лідери.

Але що робити в такій ситуації політикам, які не мають великих медіаресурсів?

І чи існує спосіб зробити так, щоб виборцю захотілося прочитати програму кандидата?

Ось кілька простих порад, дотримання яких може значно підвищити шанс того, що виборець прочитає вашу програму:

1. Назва, що інтригує. Це перше, на що подивиться ваш виборець і вирішить, чи варто читати далі. Це точно не повинно бути "програма кандидата у депутати в надцятому одномандатному виборчому окрузі Пупкіна Василя Івановича". Щось на зразок "Десять кроків назустріч людям" буде вже краще. Але не варто зупинятися на цьому. Знайдіть те, що глибоко зачепить саме вашу аудиторію. Приміром, програма Трампа називалася "Контракт Дональда Трампа з американським виборцем".

2. Перев'ю. На самому початку обов'язково коротко опишіть суть вашої програми, виділивши проблему і ту конкретну користь, яку отримає виборець від вашого обрання. Текст повинен захопити читача і змусити його піти далі. Але навіть якщо він обмежиться лише перев'ю, це вже буде дещо, правда ж? Але пам'ятайте: коротко, не більше вісьмох рядків.

3. Ілюстрації. Дивно, але про це часто забувають. Адже ілюстрація — це найважливіший елемент будь-якого комунікаційного продукту. Це перше, що вихоплює око. Читаючи, людина через ілюстрацію бачить картинку майбутнього. Наповніть свою програму цікавих ілюстрацій. Це полегшить мозку читання і зробить його більш захопливим.

4. Дизайн. Зробіть це красиво. Деякі політики мають ілюзії, що поліграфія повинна виглядати дешево, демонструючи таким чином близькість до народу і відсутність великих грошей. Але справа не у вартості поліграфії. Ваша програма може бути журналом, брошурою чи буклетом, але точно не документом. Вона може бути недорогою, але повинна бути зроблена зі смаком. Щоб око читача ковзало нею із задоволенням і виникало бажання забрати з собою та поділитися з другом.

5. Спрощуйте, спрощуйте, спрощуйтеБути простим непросто, особливо коли йдеться про складні речі. Але потрібно знайти спосіб пояснювати легко і доступно. Слова простіші, пропозиції коротші. Ідеальна фокус-група – третій клас звичайної середньої школи.

Якщо вони вашу програму зрозуміли, всі інші теж зрозуміють. Якщо програма буде написана як захоплива історія, в якій кожен зможе побачити й себе, і майбутнє, в якому йому захочеться жити.

Юрій Кочевенко та ГО "УНІА"



Top