Виховати в дитині цілеспрямованість на навчання: як це зробити

 

Якщо людина вміє ставити цілі і наполегливо домагатися бажаного, вона неодмінно досягне успіху. Цілеспрямованість - не вроджена якість.

Це одна з безлічі корисних звичок, результат правильного виховання, дошкільного розвитку дитини. Так, саме так: щоб зробити дитину цілеспрямованою, її потрібно з дитинства привчати до старанної роботи над собою,до рішучості в боротьбі з труднощами заради намічених цілей.

Як виростити цілеспрямовану дитину? Принципи розвитку дітей

Навіть дорослі не завжди можуть прийняти самостійне рішення, тому що залежать від зовнішніх обставин, а малюки взагалі розвиваються у відповідності з тим, які умови для розвитку створюють батьки. На розвиток крихти впливає настрій мами, спілкування з іншими дітьми, правила, прийняті в сім'ї, багато інших факторів. Як правильно взаємодіяти з маленьким учнем, щоб прищепити йому якості, необхідні для реалізації цілей, досягнення успіхів?

  1. Давати свободу прояву волі, заохочувати прагнення до самостійності.
  2. Налаштовувати на те, що помилки і невдачі - це не проблеми, а завдання, які можна і потрібно вирішити.
  3. Привчати до праці, формуючи розуміння, що будь-яке благо - результат бажання, докладених зусиль.
  4. Гармонійно розвивати розум, таланти малюка, вчити допитливості, навчальним навичкам.
  5. Коли в учня щось добре виходить, коли він підвищує власну планку можливостей, хвалити його.
  6. Не вимагати від учня більше або менше, ніж він може зробити, але поступово підвищувати рівень складності завдань.
  7. Пам'ятати: діти - це дзеркало, в яке ви дивитеся. Вони поводяться так, як ми, переймають наші життєві принципи, звички, спосіб життя. Якщо ви хочете у малюків виховати прагнення до мети, станьте взірцем для наслідування.

Які методи виховання заважають розвивати у дітей цілеспрямованість до навчання?

  • Знецінення досягнень, критика, покарання за помилки.
  • Надмірна опіка, прагнення батьків берегти малюка від труднощів, вирішувати за нього всі побутові і навчальні завдання.
  • Формування негативного ставлення до навчання.

Вибираючи свій спосіб виховання, задумайтеся над тим, що говорять психологи: "Малюки, що виховуються в атмосфері взаємної поваги, любові, турботи і підтримки, задовольняють потребу в захисті, тому почуваються вільніше, впевненіше і легше справляються з труднощами."

Як мотивація дитини до навчання допомагає розвивати цілеспрямованість?

Мотивація - взагалі, рушійна сила будь-якого прогресу. За кожною активністю стоїть вагомий мотив. Цілеспрямованість розвивається тоді, коли малюк бачить зв'язок між метою та особистими цінностями. Чим більше таких цінностей прив'язано до результату, тим більше завзяття проявить дитина.

Як правильно мотивувати? Чого точно не можна робити, так це примушувати, пропонувати вигідну угоду (матеріальна винагорода, доступ до комп'ютера та ін.) Будь-який зовнішній мотив - це гальмо в досягненні цілей. Найсильніші мотиви - це внутрішні потреби малюка.

Мотивація допомагає розвивати цілеспрямованість, якщо:

  • намір має позитивну основу (зробити щось). Будь-який намір з негативною часткою не працює - не хвилюватися перед контрольною, не засиджуватися за уроками і т.д.;
  • якщо те, що збирається робити учень, з розряду обов'язків переходить в розряд особистих інтересів.

Перед батьками стоїть завдання - навчити дитину правильно ставити цілі, відкривати переваги їхніх досягнень, зацікавити в виконуваній дії і її результатах.

Головні прийоми мотивації дітей в Школі ментальної арифметики Соробан® (Україна)

Щоб досягти високих результатів навчання, педагоги школи використовують в роботі з вихованцями (учнями від 5 до 11 років) різні мотивуючі засоби. Принципи мотивації та розвитку у дітей цілеспрямованості в школі ментальної арифметики Соробан®:

  • постановка конкретної мети;
  • навчання алгоритму досягнення поставленої мети;
  • розвиток здібностей, які допоможуть здійснити план;
  • демонстрація переваг вже отриманого результату (позитивне емоційне переживання дитиною свого успіху).

А регулярні тренування сприяють виробленню і інших вольових якостей, корисних для саморозвитку дітей, - відповідальності, організованості, самодисципліни.



Top