Як правильно приймати гостей

 

Прийняти гостей - не тільки важлива подія, а й велика відповідальність.

Тому, як правильно приймати гостей, потрібно вчитися.

У гостей повинно залишитися найприємніше враження від проведеного у вас часу.

Перш за все, гостей потрібно вміти запросити.

Різні урочисті події мають свої способи запрошення.

Запрошувати можна особисто кожного або надіслати запрошення поштою. Якщо ви збираєтеся запросити вузьке коло своїх друзів, то це можна зробити по телефону, або при особистій зустрічі. Якщо ви збираєтеся відзначити велику урочисту подію, гостям вручаються запрошення у вигляді листівок, де вказується час і місце торжества. При необхідності, можна вказати в якому одязі потрібно буде прийти.

Як правильно приймати гостей

Гості повинні мати час, для того, щоб встигнути підготуватися до свята.

Кожному необхідно продумати наряд і подбати про подарунок для господарів.

Традиційно на весілля або ювілей запрошують за місяць до наміченої події.

На домашнє торжество запрошують за тиждень.

Тип застілля визначає час прийому. За правилами етикету, на сніданок запрошують з десяти до дванадцяти годин. Запрошення на обід перебувати в проміжку з трьох годин дня до сьомої години вечора. На вечерю прийнято запрошувати гостей з семи до десятої години вечора. У проміжку з п'яти годин до сьомої години вечора можна запрошувати в гості на чай.

Якщо ви запрошуєте сімейну пару, то слід запрошувати обох подружжя.

Господарі зустрічають гостей у святковому, піднесеному настрої. Тоді святкова атмосфера буде відчуватися вже з порога.

До приходу гостей потрібно вже бути причесаним і вбраним.

Для гостей має бути достатньо місця в передпокої. Необхідно подбати про потрібну кількість плічок і гачків для одягу. Гості не повинні пом'яти верхній одяг. На видному місці повинна лежати і щіточка для взуття. Достатня кількість чистих рушників має висіти у ванній кімнаті. Для того щоб не було незручної ситуації, гостям пропонують залишатися у своєму взутті. Свої тапочки ніколи не пропонують. Зрештою, це навіть не гігієнічно.

За вручений подарунок, гостям дякують з щирою посмішкою.

Незнайомих між собою запрошених гостей, знайомить господар будинку.

Правильно розмістити гостей за святковим столом — це ціле мистецтво. У затишній домашній обстановці кожному гостю можна показати його місце, вказавши на нього рухом руки. На великих урочистих заходах гостям вручають картки, в яких вказується місце. Є кілька класичних правил розміщення гостей за столом. Господиня будинку повинна бачити всіх гостей, і при необхідності мати можливість встати з - за столу в будь-який час, нікого при цьому не турбуючи.

Почесний гість розташовується обличчям до входу. Розсаджуючи гостей, також потрібно подбати про те, щоб їм було цікаво по сусідству один з одним. Застілля не повинно перетворитися на відгодовування запрошених людей.

Починають свято, як правило, з легких алкогольних напоїв і закуски.

До початку застілля, стіл повинен бути вже сервірований. У кожного гостя повинна бути полотняна серветка, яка потрібна для захисту одягу. Ця серветку потрібно покласти на коліна, а не заправляти за комір одягу.

Зазвичай страви гостям подає господиня. Подавати страви до столу також може обслуговуючий персонал. На маленькому застіллі гості і самі можуть себе обслужити.

Починають застілля господарі. Не можна нав'язувати гостям одне певне блюдо і змушувати з'їдати велику порцію.

За столом прийнято вести бесіду. Господарі задають тон бесіди і направляють її в правильне русло. Якщо ви будете скаржитися на високу ціну продуктів, ви поставите гостей в незручне становище.

За столом не прийнято обговорювати сімейні проблеми, проблеми вашого здоров'я тощо. Занадто палких гостей потрібно вміти тактовно зупинити.

Запрошувати до розмови потрібно всіх запрошених, але не нав'язуватися. Досить важливим моментом є і догляд гостей. Потрібно терпляче дочекатися поки гості почнуть розходитися. Можна тактовно підказати час догляду.

Прибирати зі столу ніколи не починають, поки не піде останній гість.

Як правильно приймати гостей, це, по суті, набір правил етикету. Ваш прийом повинен залишити у гостей найтепліші спогади про проведений у вас час і про вашу гостинність.

І ваші гості будуть знати, що Ви знаєте як приймати гостей, і вмієте це робити.



Top