Увага! Заставнівчани, що варто знати - про профілактику переохолодження - Інформує ДПСС Заставнівщини

 

Зима – чудова пора року. Проте, її засніжена краса часто сувора і може нести ризик для здоров’я. У зимовий період переохолодження та обмороження слід побоюватися всім, особливо це стосується малих дітей та людей похилого віку.

Діти, через їх активну рухливість, практично ніколи не скаржаться на холод, можуть не проситися з прогулянки додому, а у людей похилого віку фізіологічні процеси сповільнюються, і тому вони мають більше шансів отримати переохолодження та обмороження.

Переохолодження – це нестача тепла в людському організмі. Гарячий душ, інтенсивне розтирання руками чи снігом та алкоголь при переохолодженні та обмороженні, такій першій допомозі – КАТЕГОРИЧНЕ НІ! – говорить головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Заставнівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Пазюк Людмила Іванівна.

Першими ознаками переохолодження у людини є озноб, тремтіння, порушення координації, блідість шкіряних покривів, пізніше - синюшність, біль пальців, рук і ніг, млявість, сонливість та зменшення температури тіла до 32-34℃.

Щоб допомогти потерпілому, достатньо напоїти теплим, солодким, чаєм та помістити в нагріте приміщення, важливо зігрівати не кінцівки, а із середини. Вологий чи мокрий одяг необхідно змінити на сухий.Швидшому одуженню також сприятиме тепла їжа, можна прикласти до потилиці грілку, її легко зробити з підручних матеріалів (обгорнути рушником пляшку, наповнену теплою водою).

Після стабілізації хворого – спостерігайте за його станом не менше 12 годин, у разі погіршення, не займайтеся самолікуванням – обов’язковозверніться до лікаря.

Пам’ятайте, що найкращий спосіб вийти з неприємної ситуації – це до неї не потрапляти, тому, щоб відчувати себе затишно, під час зимових морозів – головне правильно одягатися (одяг повинен бути щільний, легкий, багатошаровий, що не промокає, та, по можливості, натуральний).

При дуже низькій температурі, в першу чергу, обморожується вушні раковини, ніс, пальці рук та ніг, тому обов’язково носіть теплі шкарпетки, шапку, рукавиці та шарф. Пам’ятайте, що окрім обмороження ви можете захворіти ангіною та навіть менінгітом.

Прийом алкоголю на морозі – протипоказаний! Спиртне сприяєвисокійвтраті тепла, в той же час викликаєілюзіюзігрівання.Нікотин також не найкращий помічник в боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Дотримуйтесь простих правилі бережіть себе!



Top