Рибалити під повітряними лініями суворо заборонено!

 

Щоб улюблений відпочинок з вудкою на березі ставка чи річки був приємним та безпечним, рибалкам варто пам’ятати про правила поводження під лініями електропередач (ЛЕП).

Про це на своїй сторінці у facebook повідомляє Заставнівський Рем

На жаль, влітку цього року вже сталося кілька нещасних випадків на водоймах деяких областей – від ураження електричним струмом загинули рибалки.

Дорогі буковинці!

Нагадуємо, що розташовані неподалік водойм повітряні лінії становлять небезпеку, а необережний рух вудкою може призвести до смертельної травми.

На сучасних вудках виробники наносять попереджувальний знак про те, що неприпустимо використовувати їх поблизу ЛЕП, оскільки це обладнання
виготовляють із вуглепластику – матеріалу, який є провідником електричного струму. Тому, навіть наближення вудки до електропроводів ближче ніж на 1,5 метра вже є смертельно небезпечним. Зазвичай у супровідних документах до вудилища міститься детальна інструкція та застереження.

Крім того, й на електроопорах високовольтних ліній міститься відповідне попередження про небезпеку.

Водночас, іноді люди нехтують цими правилами і ризикують власним життям та здоров’ям, наближаючись до електромереж надто близько.

Енергетики вкотре звертають увагу на небезпеку риболовлі під ЛЕП і закликають земляків бути обережними, не нехтувати елементарними правилами безпеки на водоймах.

Зверніть увагу!
Відстань від натягнутих повітряних високовольтних ліній до землі складає сім метрів у межах населених пунктів та шість – за їхніми межами. Разом з тим, довжина вудки може сягати від 4 до 10 метрів. Тому, враховуючи людський зріст плюс розмах вудки, вона легко досягне проводу.

Крім того, небезпечно ходити під повітряними лініями з піднятою догори вудкою. Щоб уникнути випадкового дотику до проводів слід переносити вудилище, опустивши його паралельно землі.

Пам’ятайте!
У межах охоронних зон повітряних ліній, підводних кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів та пристроїв риболовля заборонена!

Важливо знати

Правила надання першої допомоги людині, яку вразило струмом
Якщо Ви стали свідком ураження людини електричним струмом, негайно викликайте Швидку допомогу – 103.
Оцініть ситуацію. Якщо людина торкається струмопровідника (наприклад вудки, яка застрягла на проводах), за жодних обставин не намагайтеся голіруч звільнити її, бо може вразити і Вас.
Від місця ураження постраждалого можна відтягнути за одяг, якщо він сухий. Лише у безпечному місці, до прибуття медиків, варто здійснювати інтенсивне натискання грудної клітки (непрямий масаж серця). Без спеціальної медичної маски-клапана штучне дихання робити не можна.

Шановні краяни, будьте обачними!

[html][/html]



Top