Чернівецька обласна енергопостачальна компанія відправлятиме злісних боржників до суду

 

Мова піде про боржників – побутових споживачів електричної енергії.
На початок трохи статистики.
Загальна кількість побутових споживачів на Буковині – 279 924.

Прострочена заборгованість, тобто та, що перевищує нарахування за поточний місяць становить на 1 травня 2023 року – понад 80 млн. грн.
З початку року за п’ять місяців маємо приріст – майже 31 млн. грн.

Вважаємо таку ситуацію категорично неприпустимою. Ми багато про це казали, намагалися роз’яснювати, закликати до розуміння, сумління, патріотизму і таке інше… Адже понад рік в країні триває страшна війна. Саме енергетична галузь опинилася найбільше постраждалою від агресивних дій ворога. Енергетичний потенціал країни зменшився навпіл, опинившись або на окупованій території, або знищеним ракетними атаками.

Ми з неймовірними зусиллями, величезними обмеженнями та з останніх сил пройшли зимовий період. Енергосистема і зараз продовжує тяжко оговтуватись від страшенних пошкоджень завдяки героїчній праці енергетиків та технічній допомозі зі всього світу. Працівники галузі, відновлюючи електричні мережі, гинуть та калічаться на мінних полях та під ворожими обстрілами.
І все це робиться заради стабільного енергопостачання споживачам, підтримання звичного комфорту в їх оселях… Але, на жаль, як кажуть приведені вище цифри, не всі це цінять.
Проаналізувавши причини такого стану розрахунків за спожиту електроенергію, можна зробити висновок, що об’єктивних причин для несплати рахунків, за виключенням поодиноких випадків, наразі не існує. Особливо на Буковині…

Мають місце борги, які були утворені багато місяців тому та сягають десятків тисяч гривень! «Чемпіонами» є мешканці Сторожинецького, Глибоцького, Герцаївського, Заставнівського районів та міста Чернівці. І при цьому, найвеличезніші боржники – це здебільшого дуже заможні громадяни. Дуже схоже, що питання виникнення боргів – це просто питання свідомості та сумління. Шкода, що кроки Уряду щодо заборони на деякі види обмежень щодо боржників, які введені на період військового стану (вимкнення від джерел енергопостачання, наприклад) в нашому краї призвели, мабуть, до зворотнього ефекту.

Отже, панове боржники, ми йдемо з Вами до суду.

ТОВ «ЧОЕК» прийняте вимушене рішення щодо суттєвої активізації претензійно-позовної роботи по стягненню заборгованості побутових споживачів. Вже за 1 – 10 травня нами подано до суду перші 126 позовних заяв на загальну суму в понад 2 мільйона 645 тисяч гривень.

На стадії підготовки документи 8345 боржників на суму понад 45 мільйонів, які найближчим часом будуть передані до судових установ.
У споживачів боржників наразі виникає дуже серйозний привід для хвилювання. Спочатку вони отримають судове рішення про стягнення заборгованості. Будуть обмежені їхні дії щодо будь-яких операцій з майновими та фінансовими активами. Згодом прийде час, коли знову судові рішення будуть виконуватися примусово. А потім невдовзі ще повернеться змога щодо вимкнення боржників від енергопостачання.

Подумайте, чи варті сьогодні Ваші неоплачені борги таких проблем в найближчому майбутньому…
А ще – борги, накопичені під час воєнного стану. На Буковині. Чи це не соромно ?

Ми закликаємо усіх боржників, не чекаючи розвитку подій в такому негативному руслі, розрахуватися та приєднатися до всіх наших сумлінних споживачів, які вчасно та повною мірою сплачують за спожиту електроенергію. Ми завжди відкриті до змістовного діалогу щодо уточнення нарахувань, суми боргів, розгляду причин їх виникнення, та порядку їх погашення. Звертайтеся, ми допоможемо.
Станемо нарешті свідомими громадянами нашої країни. Стійкість енергетичної системи залежить наразі від кожного з нас.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

Джерело:  Чернівецька обласна енергопостачальна компанія



Top