Відео - В Заставні відзначили 155р. з Дня Народження І.Бажанського

 

Учитель і філософ, поет і прозаїк, просвітянин і публіцист, перший професійний фотограф Буковини народився 26 лютого 1863 року в селі Дорошівці, що на Заставнівщині.

Його називають великим борцем за освіту своїх краян, мав великий талант учителювання та власних рецептів педагогіки. Письменник народного жанру, икий інтелігент, але в своїй творчості використовує псевдо Мужик.   

Майже з кожної тематики його творчості можна проводити паралелі — пробуджував Бажанський свідомість буковинців-русинів у 19 столітті, не зникла проблема єднання навколо національної ідеї й у 21.

Отож отримати урок з історії життєдіяльності Бажанського мали змогу учасники літературно-мистецького зібрання, приуроченого 155-й річниці з дня народження нашого краянина, яке відбулося у Заставнівському ВПУ-24 за сприяння обласного та районного об’єднань ВУТ «Просвіта» ім.Т.Шевченка..

До вшанування його величності Слова долучилася чимала аудиторія — гості з Чернівців, Вашківців, влада району, вчителі шкіл, викладачі й учні, громадськість міста. Яскраве доповненням імпрези — виставка майстерності виробів народного мистецтва вихованців закладу.

Професійний підхід до заходу відчувався у всьому — оформлення сцени у стилі буковинської хати-світлиці, книжкова виставка, а вдало продуманий сценарій та рівень удосконалення усіх частин дійства: біографія великого просвітянина — від ведучих, патріотичні та народні мелодії-мотиви учнів ВПУ, народного оркестру «Передзвін», вірші Бажанського, високого рівня інсценізація твору «Жебрачка» (у виконанні самодіяльних акторів училища) — то неабияка заслуга керувальників заходу — Марії Гринчук (бібліотекар ВПУ-24),Марії М’якоти (заступник директора), Світлани Масловської (голова районної «Просвіти»).

Від такого вдалого поєднання усім почувалося затишно, на душі просторилося… Учасники свята вплітають свої голоси про народного педагога.

Вітання від в.о.директора ВПУ-24 Петра Ковальницького та представників влади району. Цікаву історичну довідку наводить голова обласної «Просвіти» Остап Савчук: «Назва журналу «Українська Ластівка», якому близько 90 років, як з’ясувалося, належить саме просвітителю Бажанському».

Умовно живий свідок народження митця — давня церковна книга з відповідним записом, яку демонструє священик церкви Святого Василія ЦПЦ КП с.Дорошівці отець Віталій Мензак і закликає духовно збагачуватися уроками творчості Бажанського. Виокремлює постать Надучителя й директор Вашківецької гімназії ім.Бажанського Лілія Гуйванюк.

Про те як «кацап став русином-українцем» (випадок з життя Бажанського) — повідує доцент кафедри філології Чернівецького НУ ім.Ю.Федьковича Василь Костик. Пісні на слова Бажанського, покладені на власну музику, виконує заслужений артист України Іван Дерда.

Шедевральне кам’яне погруддя Бажанського привіз на свято ще один просвітянин Олександр Столяр. Про те, що письменник був ще й Буковинським Сухомлинським (який став відомим після Бажанського) із власною теорією педагогіки, мовив поет Василь Джуран. Бібліотекарі — із Чернівців Марія Дудидра та Заставни — Леся Стасюк запрошували до книгозбірень на мудре слово «Мужика».

На подвижницькій ролі творчості та педагогіки Бажанського в сучасній Україні наголошувала відповідальний секретар обласної «Просвіти» Марія Пелех.

А подякували всім учасникам дійства Марія М’якота та Світлана Масловська. Надзвичайно несподіваним став підсумок-відкриття літературного зібрання, який вкотре ставить три крапки багатогранності нашого славного земляка: Бажанський — високоавторитетний публіцист.

Таким його ще не називали, але він є саме з тих, хто мав власну думку про культурно-освітнє та духовне життя буковинців, вмів її розкрити і донести до читача. Всі учасники зібрання дійшли згоди, що маємо свій взірець освіти, просвіти, патріотизму. Варто лишень кожному дослухатися до його мудрого слова: «… жива кров у нас грає і хто ми — всяк знає: ми діти України палкі…»

Отож це лише чергові гостини до творчості нашого Велета. Наступна сторінка Книги його життя — публіцистика, якою Бажанський позитивно впливав і на розум, і на почуття буковинців.

Саме такий жанр потрібен сучасному українцеві. Оберігаймо і цей скарб, а його заклик «якби у нас єдність, як би жилось нам», єдність навколо народно-національної ідеї Бажанського нехай стане дороговказом у майбутнє України.

Автор: Світлана Масловська

Поділися з друзями

  {jcomments off}



Top