Відео - 19 квітня в с.Васловівці річниця з дня народження духовного просвітянина Євгена (Євфимія) Гакмана

 

ЄВГЕН ГАКМАН — СИМВОЛ ДУХОВНОГО ЄДНАННЯ БУКОВИНЦІВ

Така назва духовно-освітянсько-просвітницького зібрання, відбулося 19 квітня 2018 року в с.Васловівці Заставнівського району з нагоди 225-річчя з дня народження та 145-річчя з дня смерті нашого славного земляка, уродженця с.Васловівці, великого сина українського народу, церковного, громадського та політичного діяча, духовного просвітянина Євгена (Євфимія) Гакмана.

Заупокійну молебень за першого митрополита Буковини і Далмації провели священики УПЦ Київського патріархату о.Євген (с.Васловівці), о.Микола (м.Чернівці), о.Іван (с.Шубранець) біля пам’ятного погруддя православного єпископа, встановленого у центрі села Васловівці.

До пам’ятного знаку лягли живі квіти — від вдячних нащадків. Далі зібрання відбулося у тамтешній школі за участі вчителів, учнів школи, просвітян області й району,громадськості села.

Виступаючі на заходіО.Вінничук (голова села), О.Савчук (голова обласної «Просвіти»), М.Пелех (відповідальний секретар), О.Столяр (член правління обласної «Просвіти»), о.Микола, о.Євген — настоятелі храмів Івана Богослова та Свято-Преображенського монастиря, Ю.Кушнір — історик-дослідник, просвітянин, учитель, волонтер, відеооператор, О.Мартинюк — бібліограф ЦБС, Юліана Літвінова — учениця Васловівської школи — провели цікаві паралелі життя Євгена Гакмана, його вплив на прогресивний розвиток Буковини — із сучасною роллю церкви у пробудженні національної свідомості, створенні в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви, про яку мріяв Є.Гакман та виховання підростаючого покоління на цих духовних цінностях.

Найцікавіші три моменти імпрези:

Першу виголосив голова обласної «Просвіти» О.Савчук, запропонову-вавши підготувати документи для присвоєння школі — імені Євгена Гакмана;

Другу — голова районної «Просвіти» — 19 квітня 2018 року може ввійти в історію, адже у Верховній Раді більшістю голосів уперше ухвалено рішення про створення в Україні Єдиної Православної Церкви.

Третє — просвітянин О.Столяр виголосив, що він знає приблизну тери-торію на Годилівському кладовищі (у межах 20 кв.м), де ймовірно по-коїться прах Євгена Гакмана.

У виконанні учнів школи звучали пісні «Тільки щоб не даремно», «Молитва за Україну», вірш-посвята Євгену Гакману (читала Юлія Ро-манчук).

Ініціатор зібрання — Заставніське об’єднання «Просвіта», модератором виступила його голова С.Масловська.

Підсумки заходу підбили співорганізатор — директор школи Микола Перепелюк та педагог-організатор Людмила Каланча.

Творче зібрання перепліталося уривками документально-публіцистичного фільму «Повернення Митрополита» (режисер С.Новицька).

Поділися з друзями



Top