Про що йшлося на черговому засіданні Заставнівської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (фото)

 

Юрій Кітар: «Здоров’я і безпека людей – це головне, що нас потрібно хвилювати»

Голова Заставнівської районної державної адміністрації - голова районної комісії з питань ТЕБ та НС Юрій Кітар провів чергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Серед найважливіших,було розглянута питання

«Про недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в районі, організації та проведення впродовж 2018 року комісійних перевірок (обстежень) та безпеці перевезення хлору до с. Вікно. Юрій Кітар доручив начальнику філії «Заставнівський райавтодор» ділянку дороги, якою транспортується ця речовина взяти під особливий нагляд. Після розгляду цього питання прийнято рішення: «З метою попередження виникнення надзвичайної ситуації техногенно-природного характеру при транспортуванні сильнодіючої хімічної речовини (хлор) на станцію водопідготовки водогону "Дністер - Чернівці" в с. Вікно, в зв’язку з незадовільним станом дорожнього полотна територіальної дороги Чернівці – Вікно, звернутися до обласної державної адміністрації щодо додаткового виділення коштів на ремонт вищезазначеної дороги».

Чи не найбільшу увагу приділяли члени комісії обговоренню ситуації, що склалася у с. Вікно. За даними медичних закладів до стаціонарних відділень потрапило 4 осіб: троє дорослих (одна жінка із токсикозом вагітної) та одна дитина.

Аналізуючи ситуацію начальник Заставнівського управління Держпродспоживслужби Олександр Карнась та завідувач Заставнівського районного лабараторного відділення Кіцманського міжрайонного відділу лабараторних досліджень ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Мар’яна Писарчук довели до відома результати досліджень, які були зроблені у Вікнянській ЗОШ І-ІІІ ст. Вказано на недопрацювання та недоліки.

Голова райдержадміністрації наголосив: « Незнаю хто був зацікавлений у тому, щоб так збурити людей гіперболізованою інформацією у засобах масової інформації та підсиленою плітками, про ніби–то масове отруєння людей, але переконаний, що незабаром стануть відомі прізвища осіб, що зацікавлені у дискредитації становлення ОТГ та відмови від організації харчування одним підприємцем, будуть встановлені.

Але недоліки є і їх потрібно усувати. Здоров’я і безпека людей – це головне, що нас потрібно хвилювати. Тому ми маємо докласти максимум зусиль для того, щоб подібного не було. Варто звернути увагу на дотримання санітарно –гігієнічних норм у всіх закладах громадського харчування, а не тільки в школах та дитсадках».

Після обговорення Комісія приймає рішення:

Держпродспоживслужба у Заставнівському районі, голови органів місцевого самоврядування в межах повноважень повинні забезпечити організацію проведення комісійних перевірок, в ході яких звертати особливу увагу на дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, санітарних та ветеринарно-санітарних норм і правил, вимог нормативних документів щодо якості та безпечності харчових продуктів тощо.

А також забезпечити постійне інформування населення щодо проведених заходів з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань.
Заставнівському відділенню поліції Кіцманського ВП ГУНП в Чернівецькій області вжити вичерпних заходів щодо недопущення торгівлі харчовими продуктами на стихійних ринках та інших, не встановлених для цього місцях.

Відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації, керівникам загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів району, головам органів місцевого самоврядування в межах повноважень:
забезпечити організацію належного водопостачання та водовідведення навчально-виховних закладів, оснащення харчоблоків даних закладів необхідним технологічним та холодильним обладнанням, розробним інвентарем, посудом тощо.

Створити в закладах належні умови для дотримання дітьми, дорослими та персоналом правил особистої гігієни відповідно до вимог санітарного законодавства.

Забезпечити контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів, які надходять у навчально-виховні заклади, дотримання умов постачання, зберігання, технології приготування страв тощо.

Вжити додаткових заходів щодо укомплектування навчально-виховних закладів, кваліфікованим персоналом, забезпечити проходження ними профілактичних медичних оглядів

Забезпечити проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт.

Держпродспоживслужбі у Заставнівському районі, головам органів місцевого самоврядування, керівникам харчових підприємств незалежно від форми власності в межах повноважень: забезпечити належний санітарно-технічний стан підприємств харчової промисловості, громадського харчування, продовольчої торгівлі, наявність справного технологічного та холодильного обладнання, інвентарю, посуду, миючих та дезінфікуючих засобів згідно потреби, дезрежиму, дотримання правил особистої гігієни персоналу, проходження профілактичних медичних оглядів в повному обсязі та у визначені терміни, організації виробничого мікробіологічного контролю продукції, що виготовляється згідно вимог нормативної документації тощо.

Забезпечити неухильне виконання вимог чинного законодавства щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів, які реалізуються на агропродовольчих ринках, дотримання належних умов для їх зберігання та реалізації, правил особистої гігієни персоналу тощо.

Не допускати випадків реалізації на ринках заборонених харчових продуктів (кремових кондитерських виробів, кулінарних виробів, що швидко псуються, напівфабрикатів з м'яса, риби, консервованої продукції, виготовленої в домашніх умовах та ін.).

Забезпечити неухильне дотримання вимог санітарного та ветеринарного законодавства при реалізації харчових продуктів на ярмарках, у місцях виїзної торгівлі, масового перебування людей (святкування, зібрання тощо).



Top