Фото-відео: Свято Івана Купала в смт. Кострижівка

 

6-того липня в смт.Кострижівка, відбувся семінар-навчання «Фольклор Буковини - сучасність» який проводив заставнівський районний відділ культури спільно із учбово-методичним центром культури Буковини.

В семінарі прийняли участь, працівники галузі культури та народні фольклорні колективи Заставнівщини.

На березі річки Дністер, де проходив семінар, також відбулося свято Івана –купала, в якому взяли участь колективи художньої самодіяльності району, жителі смт. Кострижівка та запрошені гості.

Одним із найкращих моментів на цьому святі, був виступ народного фольклорного колективу «ВАСИЛИХА» (керівник Людмила Соломон, музкерівник Микола Токарчук)

Свято Івана Купала відзначають в день літнього сонцестояння з 6 на 7 липня. У цю чарівну ніч відбудеться святкування Івана Купала, яке є самим неординарним українським святом.

Як казали та вірили наші предки: у цю загадкову ніч прокидається уся лісова нечисть.

Багато що заборонено робити у цей містичний час.

Існує безліч різноманітних традицій і обрядів пов'язаних зі святом. Окрім традицій, українці вірили у цей день в численні забобони.

У ніч зазвичай молоді дівчата ворожили.

Звичаї Івана Купала пов'язані не тільки з вогнем і водою, але також і з травами. Квіти і трави, зібрані на свято Івана Купала, сушили і берегли. Такі трави вважалися цілющими, ними обкурювали хворих і нещасних, проганяли всяку нечисть і використовували для інших обрядів. Головною купальської травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої в ніч на Івана

Купала йшли шукати найсміливіші юнаки.

Свято пройшло на високому рівні. Жителі села та гості запам’ятають його надовго.

Автор: Шендеровська Ольга. Фото: Григорій Бузинський

Поділися з друзями



Top