Відео - У с. Юрківці почалося будівництво сонячної електростанції

 

Журналісти ГО «УНІА», в рамках проекту «Життя в новостворених ОТГ Заставнівщини» відвідали Юрківецьке ОТГ.

Безпечно, екологічно чисто, економічно вигідно – так говорять про функціонування сонячних батарей мешканці с. Юрківці.

Більше року тому голова правління ТзОВ «Клондайк – 2» Михайло Шевага звернувся до Юрковецької сільської ради з клопотанням виділити земельну ділянку для розміщення масиву сонячних батарей.

Депутати вирішили, що така пропозиція для села є цікавою і винесли дане питання для обговорення.

Після проведених громадських слухань депутати сільської ради ухвалили позитивне рішення та виділили земельну ділянку (4,5 га) на схилі при виїзді із с. Юрківці до с. Вербівці.

« Із травня 2018 року до сільського бюджету вже надходять кошти від оренди землі, -- розповідає заступник голови Юрковецької ОТГ Марія Смеречанська, -- які витрачаються на потреби місцевої школи.

Майже рік ТзОВ «Клондайк – 2» збирала усі необхідні документи та продовжувала підготовчі роботи.

Перед прийняттям рішення депутати вивчали і думку фахівців.

За їх словами, переваги сонячних електростанцій у їхній безпечності для навколишнього середовища, абсолютній безшумності та автономності.

Це хороший варіант і для віддалених господарств і маленьких сіл, а також освітніх та медичних закладів, які таким чином можуть економити на традиційному електрозабезпеченні.

Звичайно, за умови, що вони знайдуть інвесторів для будівництва, адже встановлення і запуск сонячних панелей потребує чималих затрат.

Тож, щоб почати заробляти на енергії сонця, потрібно спочатку вкласти кошти. Вважаю, що селу пощастило, адже найшлася фірма, яка хоче і вміє цим займатися.

Тим більше, що відчувається і зростання попиту населення на «сонячну» електроенергію, який пояснюється прийнятим у 2015 р.

Законом України № 514-VIII, яким надано вигідний «зелений» тариф із прив’язкою до курсу євро.

Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені у сонячні панелі без застережень щодо інфляції. Юрківчани завжди ішли в ногу з часом, тому вірю, що зовсім скоро у своїх домогосподарствах будуть використовувати і енергію з альтернативних джерел, в тому числі й сонячних батарей.

Сонячні електростанції мають великий потенціал і у господарстві, адже досвід Європи свідчить, що сонячна енергія може використовуватися навіть вночі.

Тож розвиток сонячної енергетики – це шлях до енергетичної незалежності, а також додаткові робочі місця та виробничі потужності, що особливо важливо для України».

Рекомендуємо: Відео – Чому жителі села Погорилівка не можуть приватизувати житло яке, як вони вважають, належить їм по праву

Довідково: влітку 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав законодавчі зміни, які врегулювали умови виробництва електроенергії з альтернативних джерел.

Зокрема, щоб заохотити населення переходити на відновлювальну енергетику, було визначено т.зв. «зелений» тариф – ціну, за якою держава зобов’язана купувати надлишок «зеленої» електроенергії.

За даними Держенергоефективності, за останній рік близько 2 тисяч родин встановили сонячні панелі.

А загалом з 2015 року сонячну енергію почали використовувати 3010 домогосподарств.

Індивідуальна потужність приватних сонячних електроустановок до 30кВт, а загальна – 51 МВт. Сьогодні їхні власники можуть продавати електроенергію по 18,09 євроцентів/кВт·год.

При цьому «зелений» тариф прив’язаний до курсу євро.

Вашій увазі пропонуємо переглянути відео…

Поділися з друзями



Top