Відео - У Веренчанці освятили пам’ятник Тарасу Шевченку (фото)

 

Вічний як народ — так називають нашого Кобзаря, Просвітителя, Пророка. У багатьох країнах світу на його честь споруджено пам’ятники і меморіали.

Днями Тарас Шевченко прийшов і до села Веренчанка Заставнівського району — одного з найбільших населених пунктів Буковини.

Святково одягнене велелюддя заповнило центральний майдан села. Зворушливою та величною поетично-музичною композицією «Думи мої, думи» урочистості відкрили талановиті та обдаровані старшокласники й вчителі тамтешньої школи (директор Ю.Кривак, організатори свята — вчителі О.Петрусяк, В.Народова, Н.Смаглій, Н.Кравчук, Ю.Вакарчук, муз.оператор Л.Німачук).

Головна пісня нашої держави «Ще не вмерла…» звучить як заклик до єдності всіх поколінь. Ведучі В.Ганевич та Н.Васкан сповіщають про велич події — зведенням монументу Патріархові нашої словесності.

Голова села В.Бойчук вітає всіх учасників зібрання з відкриттям пам’ятника (скульптор Володимир Римар, архітектор Віктор Ткач) та дякує всім, хто причетний до його зведення. Почесне право зняти полотнище надали учаснику бойових дій на Сході України Р.Закраєвському (із сином Артемом) та вихованці дитячої установи В.Рокитянській (із мамою Іванною).

Живі квіти до меморіалу, висотою понад 5 метрів, лягають від представників обласної та районної влади, «Просвіти» Буковини, Веренчанської сільради та школи, громадськості краю, району, села. Урочисте освячення величної скульптури молодого, 27- річного (до 27-ї річниці Незалежності України) символу нашої ідентичності звершив Архієпископ Чернівецький і Кіцманський УПЦ КП владика Онуфрій, а співслужили йому священики храмів Заставнівщини.

Ініціатор та організатор спорудження меморіалу Заставнівської «Просвіти» С. Масловська, вітаючи всіх із урочистою подією, приуроченою до 150-річчя Всеукраїнського товариства «Просвіта», вручила всім меценатам та активістам книги-«Кобзарі», як оберіг та стимул на подальші добрі справи.

З благословенною подією веренчанців вітали та вручили почесні грамоти найактивнішим вболівальникам за спорудження монументу заступник голови Чернівецької обласної ради В.Мельничук, голова Заставнівської рда Ю.Кітар, голова обласної «Просвіти» О.Савчук, його заступник І.Дерда, кандидат філологічних наук В.Костик, голова Чернівецької організації «Союз українок» Л.Бережан та почесний голова О.Попелюк, почесний житель с.Веренчанка, поет-пісняр В.Фисюк.

Поезію і музичні композиції дарували учні школи та народний фольклорний колектив «Кумоньки» (керівник М.Костик). Прикрасили монумент картини-вишиванки лауреата премії ім.М.Івасюка М.Машкур. Завершилося дійство виконанням просвітницького гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» за участі церковного хору храму Пресвятої Покрови УПЦ КП с.Веренчанка та всіх учасників зібрання.

Головний меседж зібрання — читати Шевченка — вічно діючу силу, здатну очищатися та щоб нині, завтра і «во віки віків» грядущі Тарасові покоління відчували тут, біля пам’ятника, і в будь-якому куточку України та за її межами свою духовну могуть, освячувалися Шевченковим словом, причащалися рідною історією і на ній зростали.

Поділися з друзями

 



Top