Заставнівська районна філія центру зайнятості провела семінар для роботодавців

 

Заставнівська районна філія Чернівецького обласного центру зайнятості 10 жовтня 2018 року провела семінар для роботодавців з метою їх інформування із правами та гарантіями у сфері зайнятості у разі настання безробіття у випадку легального працевлаштування.

Тільки легальна трудова діяльність гарантує працівникам захист від незаконного звільнення та виплату заробітної плати згідно з трудовим договором ( порушення термінів виплати заробітної плати, а також виплата її не в повному об’ємі тягнуть за собою накладення штрафу на керівника в розмірі від 510 грн. до 1700 гривень) .

Тільки при укладанні трудового договору людина може розраховувати на щорічну оплачувану відпустку не менше 24 календарних днів; соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, додаткові відпустки, передбачені Законом України „Про відпустки”, оплату листка непрацездатності у випадку хвороби, санаторно-курортне лікування з 20-ти відсотковою оплатою за рахунок коштів застрахованої особи, оздоровлення дітей застрахованої особи у дитячих таборах, виплату допомоги на випадок безробіття , отримання кваліфікації та перекваліфікації за рахунок служби зайнятості, допомогу у відкритті власної справи із виплатою допомоги на відкриття підприємницької діяльності, страховий стаж для отримання пенсії , право не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника; виплати у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання та цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Легальне працевлаштування найманих працівників - шлях до фінансового успіху підприємницької діяльності, так як державою передбачено цілу низку вагомих фінансових санкцій за порушення трудового законодавства.

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 111 690 грн (якщо мінімальна зарплата 3723 грн).

Штраф накладає Управління Держпраці на підставі винесених постанов у ході планової чи позапланової перевірки роботодавця.

Виконання цих постанов покладається на Державну виконавчу службу. Крім того, статтею 41 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність керівника підприємства та штраф у розмірі від 8500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

Отже, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (без наказу) може обійтися роботодавцю 128690 грн (111 690 грн + 17 000 грн) + виплата такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче мінімальної.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями - Г.Коростатевич



Top