Відео - Увага! На Заставнівщині в с. Василів зафіксовано спалах африканської чуми

 

26 жовтня в редакцію сайту «Заставна Сьогодні» надійшло повідомлення про те, що в одному з підприємств  с. Василів Заставнівського району стався масовий падіж свиней, вражених африканською чумою, що викликало певну тривогу серед населення Заставнівщини.

Люди тривожаться не тільки за своїх свиней, а передусім за власне здоров'я. Варто заспокоїтись так як особисто людині ця хвороба нічим не загрожує, вона вражає тільки свиней. Але масове захворювання тварин може створити відчутні економічні й соціальні проблеми.

Щоб не дозволити хворобі розповсюдитись в селі Василів оголошено 40-ка денний карантин який розповсюдиться по прилеглим селам це Чуньків, Кулівці, адже варто ізолювати територію щоб африканська чума не розповсюджувалась в геометричній прогресії.

По всіх виїздах з села розставлені патрулі поліцейських які перевіряють вміст багажників, разом з передставниками Держпродспожив службою які проводять дезинфекцію автомобілів.

Довідка

 Особливо чутливі до вірусу молоді тварини. Інкубаційний період триває 2-6 днів, у диких кабанів він довший, ніж у свійських. Шляхів поширення вірусу не злічити. Його переносять кліщі, здорові тварини заражаються від хворих аерозольно, під час контакту (навіть люди розносять його з харчовими продуктами, кормами, ветеринарними препаратами), і птахи.

Ось чому хвороба може охопити величезні території. Особливо великим резервуаром збудника чуми є циркуляція польового вірусу в природі серед диких кабанів. Ситуація вимагає, щоб спеціалісти ветеринарної медицини вели постійні спостереження за тваринами і контролювали їх популяцію.

- Як людині, не обізнаній з ветеринарною медициною, розпізнати цю хворобу?


- Африканська чума свиней протікає в блискавичній, гострій та хронічній формах. При блискавичній тварина гине без будь-яких ознак захворювання, і виявити його можна тільки шляхом лабораторних досліджень ще коли тварина жива.

 При гострому захворюванні проявляється низка характерних симптомів: підвищення температури до 40-42 градусів, задишка, кашель, параліч задніх ніг, виділення з носа й очей, запор або понос з кров'ю.

Тож будьте уважні і при прояві будь яких з вище вказаних симптомів одразу повідомляйте про це до ветеринарної служби.

Поділися з друзями



Top