Яку професію обрати? Допоможе визначитись профорієнтаційна студія «УНІСОН»

 

У Заставнівській районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості з 20 вересня 2018 року розпочала діяльність інтерактивна профорієнтаційна студія «УНІСОН».

І нині тут триває робота. Сюди завітали двоє школярів по допомогу у виборі спеціальності та студентка, котра прийшла на профконсультацію.

Тут професійну психологічну діагностику можуть пройти усі бажаючі - від учня до пенсіонера. Підхід до кожного клієнта служби зайнятості, починаючи з підбору методик тестування і закінчуючи особливостями інтерпретації та представлення результатів тестування, - індивідуальний.

У проведенні профорієнтаційного тестування використовується програма АРМ «ПрофКонсультант» – це універсальне автоматизоване робоче місце спеціаліста з профорієнтації. Нещодавно запрацювала веб-базована платформа для он-лайн профорієнтаційного консультування «Моя професія: консультаційна мережа», мета якої зробити загальнодоступними надання послуг з профорієнтації дистанційно.

Також учні можуть отримати консультацію за результатами європейської профорієнтаційної тестової батареї «Магеллано Університет»: роз’яснення кожної позиції, кожного графіку, кожної таблиці. Що вони означають, які прояви за цим стоять в реальному житті.

Провідний фахівець з профорієнтації Заставнівської районної філії Чернівецького ОЦЗ Антоніна Старко каже: «Тестування ефективне. До нас приходять учні з батьками, особливо, коли є суперечки щодо майбутньої спеціальності.

І саме таке поглиблене тестування дає можливість показати, які є схильності у дитини, що буде їй вдаватися робити, в якій саме сфері діяльності і за якою спеціальністю. Тоді професію обиратимуть усвідомлено діти, а батьки з розумінням ставитимуться до їхнього вибору».

За період роботи студії «УНІСОН» тут послугами скористались 4 учнів, 4 безробітних пройшли профвідбір за замовленням роботодавця та 2 зайнятих осіб отримали консультацію з профорієнтації.

Окрім цього згідно з Програмою Державної служби зайнятості щодо професійної орієнтації на 2017 – 2020 роки, якою передбачено запровадження профорієнтаційного супроводження учнів старших класів, починаючи з 8-го класу, Заставнівська районна філія Чернівецького ОЦЗ обрала пілотним закладом Заставнівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів.

Тісна співпраця між районною службою зайнятості та Заставнівською ЗОШ триває з 2004 року, директор Заставнівської ЗОШ Надія Бачинська вважає, що «до вибору професії потрібний серйозний підхід, адже – це вибір майбутнього, тому співпраця з фахівцями служби зайнятості у профорієнтаційному напрямку необхідна».

З початку навчального року для учнів 8 – 11 класів цієї школи фахівці філії провели 3 заходи. Отримавши інформацію на профорієнтаційних уроках про світ професій, учні звертаються за кваліфікованою консультацією до фахівців служби зайнятості, щоб отримати відповіді на запитання «Яку професію мені обрати?»



Top