Фото - Перший рік інфраструктурної субвенції для Юрковецької ОТГ

 

У листопадіпредставники Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування продовжують візити до об’єднаних громад області для ознайомлення з проектами, що реалізуються коштом інфраструктурної субвенції.

Минулого місяця з подібними візитами відвідали Магальську, Острицьку, Красноїльську та інші ОТГ. Цього разу візит відбувся до Юрковецької ОТГ.

Оскільки це перший рік існування громади в статусі об’єднаної, відповідно це й перший рік, коли ОТГ з держбюджету отримала субвенцію на розвиток інфраструктури. Її розмір склав трохи більше аніж 3,3 млн грн. Ці кошти громада спланувала на реалізацію двох проектів – купівлю грейдера та капітальний ремонт системи опалення в навчально-виховному комплексі у селі Баламутівка. Проектна вартість заміни системи опалення склала майже 850 тис. грн, а роботи вже завершені. «Потреба в нормальному опаленні закладу була нагальною. Бо раніше бувало, що якесь крило «замерзало» і ми вимушено його закривали. Школі вже 36 років, попередні котли були зношені та не працювали на повну потужність. Тому постало питання не лише заміни системи, а й котла. Новий котел вже є, він потужний, розрахований на 3000 м2, а школа має 2900. За той період, що ми користуємось новою системою опалення, зміни дуже відчутні. Бо раніше бібліотеку опалювали електричними засобами, про технічні приміщення взагалі мова не йшла. А зараз у нас на третьому поверсі батареї теплі, що до цього було рідкістю», - розповіла Людмила Насальська, директорка закладу.

Це не єдина позитивна зміна, яка відбулась в освітній галузі Юрковецької об’єднаної громади. Як розповіла Марія Смеречанська, заступниця голови ОТГ, у них своєрідний підхід до харчування в школах та садках, що дозволяє, з одного боку – харчувати дітей якісними продуктами, а з іншого – значно здешевити вартість харчування. На перший погляд може здатися дивним, що за кращу якість можна платити менше, але в цій громаді знайшли спосіб – це овочі та фрукти власного виробництва батьків дітей.

«Вартість обіду у наших школах 8 грн, у садках – 15 грн. Обрахунок вартості йде від фактичних наїдків. В кожній школі є медсестра, кухар, завгосп. Вони передають продукти для аналізу у відповідні служби. Приносять продукти батьки – це картопля, буряк, морква, цибуля та інші овочі й фрукти.

Аналізується кожен вид з партії, у всіх школах громади», - поділилась Марія Смеречанська. У тій же Баламутівській школі, де ми побували,також задоволені нинішньою якістю харчування. Це підтверджується і тим, що раніше тут харчувались лише молодші класи, то тепер із більше ніж півтори сотні учнів не харчується близько десятка.

Що ж до придбання грейдера, то на нього передбачалося з інфраструктурної субвенції 2,5 млн грн. В Юрковецькій ОТГ планують створити комунальне підприємство «Благоустрій ОТГ», яке й отримає новенький грейдер в кінці листопада. Така техніка є необхідною, враховуючи, що відстань між селами громади сягає 18 км і здебільшого це дороги з гравійним покриттям.Окрім цього, завдяки проведенню тендерної процедури для купівлі грейдера вдалося зекономити 200 тис. грн, котрі, за словами Олександра Колодрівського, заступника голови ОТГ, вирішено спрямувати на ремонт підлоги спортзалу в одній зі шкіл.

Довідково: Чернівецький ЦРМС створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.



Top