Можливості обмежені, здібності –безмежні ЦРЗ

 

Сьогодні ми тільки й чуємо такі слова, як «толерантність», «рівні можливості» … проте більшість людей в наш час ставиться до людей з обмеженими можливостями з насторогою, страхом, навіть вороже.

Люди з інвалідністю шукають роботу здебільшого через ті самі причини, що й інші люди. Вони хочуть заробляти на життя, жити самостійно та підтримувати соціальні контакти. Як і для інших шукачів роботи, знаходження роботи та професійне зростання на ній важливо для їхньої самооцінки.

При цьому, як і інші шукачі роботи, люди з інвалідністю істотно відрізняються за віком, місцем проживання, особистістю, рівнем освіти, навичками, здібностями та прагненнями.

У Міжнародний день інвалідів 3 грудні 2018 року в Заставнівській районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості відбувся тематичний захід за участю громадян з обмеженими фізичними можливостями «Можливості обмежені, здібності – безмежні!» (15 осіб).

Мета даного заходу обумовлена необхідністю допомоги в самопізнанні, подоланні невпевненості ознайомлення цільової аудиторії з перспективами зайнятості та побудові власних стратегій пошуку роботи тощо. Зі вступним словом до присутніх звернулася заступник директора Заставнівської районної філії Ганич Світлана Феодосіївна, яка зазначила, що з 1 січня до 3 грудня 2018 року 86 осіб з обмеженими фізичними можливостями скористались послугами районної філії з них 22 – працевлаштовано.

Фахівець з профорієнтації Антоніна Старко поінформувала присутніх про можливості служби зайнятості в напрямку підбору підходящої роботи у відповідності до індивідуальних програм реабілітації, організації професійного навчання й підвищення кваліфікації для збільшення конкурентоспроможності на ринку праці. Крім цього, їх ознайомила зі станом місцевого ринку праці та перспективами його розвитку, підприємствами, що функціонують на території міста й району та мають потребу в додатковій робочій силі.

Учасників заходу ознайомили з джерелами пошуку вакансій та запропонували зареєструватись у електронному кабінеті шукача роботи, щоб, як кажуть, «тримати руку на пульсі» . До участі у заході була запрошена заступник начальника Заставнівського відділу обслуговування громадян управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України Турецька Світлана Анатоліївна, яка розповіла про перелік документів необхідних для оформлення пенсії, для отримання детальної інформації запросили до спілкування через SKYPE, потішили інформацією про підняття пенсійного забезпечення по інвалідності з 1 грудня 2018 року.

Детально опрацювали статтю 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності та залишили безробітним буклети з інформацією про у мови і дату виходу на пенсію (для жінок).

Адамко Галина Іванівна – завідувач сектору обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці УПСЗН в Заставнівському районі також була запрошена на захід. Пані Галина ознайомила присутніх про наявні путівки в зону санаторно-курортного відпочинку та порядок їх одержання, а також розповіла про нормативно-правові вимоги щодо прав інвалідів при соціальному забезпеченні; врахування індивідуальної програми реабілітації інвалідів при направленні на роботу.

Протягом останніх років в Україні проводиться планомірна робота над створенням сприятливих умов життєдіяльності осіб з інвалідністю, під час якої враховуються як міжнародні, так і європейські стандарти, адже інвалід - це не вирок. Головне: чесність, справедливість та співчуття.

Старко А.Б. 3-13-17



Top