Відбулося засідання Ради регіонального розвитку у Заставнівському районі (фото)

 

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Мирослав Заячук, очільники виконавчої та представницької влади району, сільські, голови ОТГ, освітяни, медики, представники бізнесу, громадських організацій.

Відкрив засідання Ради голова Заставнівської райдержадміністрації Юрій Кітар: «Дорогі друзі, хочу подякувати за співпрацю тим, хто не шкодуючи сил та енергії робили все, для того, щоб життя наших краян почало змінюватися на краще.

Адже за останні чотири роки нам з вами вдалося зробити більше позитивних змін, ніж за попередні 23 роки Незалежності.

Головне – це те, що ми заклали основу для економічного просування. Згадаємо, як до 2014-го мапа Заставнівського району визначалася численними білими плямами.

До таких «терра - інкогніта» не доходили кошти. На цих територіях час завмер ще на початку 90-х.

І лише минулого року його розбудила децентралізація.

І це попри те ж таки протистояння політиканів, які бачать свою особливу міссію в тому щоб протиставляти все і всьому.

Впродовж останніх чотирьох років держава стала локомотивом перетворень на раніше забутих територіях. Насамперед, сприяючи створенню нової інфраструктури, необхідної для соціально-економічного старту. Яскравим прикладом цьому є розвиток наших ОТГ.

Попри війну в Україні та економічну скруту, за три роки по всій території району почали ремонтуватися дороги.

Вже сьогодні цими шляхами можна безпечно доїхати до населених пунктів Заставнівщини.

Для цього було виділено 81 млн. гривень.

Вперше за роки Незалежності результати інфраструктурного зростання є помітними.

Принаймні тим, хто здатен мислити тверезо і не бути оповитим туманом «зради». У будь-якій українській громаді вже бачимо символи змін.

Їх лік іде на сотні.

А незабаром піде на тисячі. Це – енергоефективні школи і дитсадки, спортивні майданчики,заклади охорони здоров’я та культури...

Це – коріння, що зміцнює соціальний ландшафт у громадах. Змушує людей вірити в себе, свої громади і власну країну. Інфраструктурний розвиток району є інвестиціями у нові точки зростання. Це – крок до нової якості життя і в розвиток перспективних секторів.

Водночас визнаємо, що амбітні цілі вимагають максимальної синергії зусиль.

Наразі недостатньо існуючих темпів. Потрібно знаходити нові відповіді на глобальні виклики. Розширювати горизонти суспільства, пропонувати більш амбітний порядок денний.

А для цього потрібно мислити не сьогоденними потребами, а потребами майбутнього.

Сьогодні серед найбільш вразливих викликів – ризик втрати робочої сили в цілих галузях, малому та середньому бізнесі, в першу чергу серед молодих фахівців.

Що ж ми спостерігаємо?

Відтік молодих, освічених, перспективних фахівців. Ми зобов’язані зберегти цей потенціал в інтересах громад, а для цього необхідно встановлювати конкурентні зарплати і формувати сприятливе соціальне середовище.

При прийнятті важливих рішень, завжди варто пам’ятати, що на першому місці мають бути люди.

Ідеться, також, про нову якість медичних та навчальних послуг, систему спорту і дозвілля.

Побудова такої соціальної інфраструктури – завдання на два-три роки, а не на два-три десятиріччя.

І ми потужно працюємо у цьому напрямку.

Для прикладу: триває будівництво одночасно двох нових корпусів шкіл у селах Горішні Шерівці та Веренчанка, капітальний ремонт за всіма європейськими стандартами Кадубовецької ЗОШ.

Практично у всіх селах району здійснювалися ремонтні роботи у школах, клубах, амбулаторіях та фапах.

Так, звичайно, роботи ще дуже багато.

 

Нам дуже потрібно створити вигідні інвестиційні умови.

Тому варто пам’ятати, що маркерами для потенційних інвесторів стане наша готовність тримати дефіцит бюджету в рамках і під контролем.

На засіданні Громадської ради при районній державній адміністрації, яке відбулося у листопаді цього року, нам було дане завдання зробити все для того, щоб упередити зростання соціальної напруги серед населення району та докласти максимум зусиль для того, щоб життя краян у рідній Заставнівщині було комфортним.

Начальник управління економіки та інфраструктури РДА Володимир Стасюк презентував важливі проекти, що реалізуються в районі.

У тому числі і під час децентралізації. Наголосив на тому, що активно втілюються у життя медична й освітня реформи.

Нині важливими змінами у сфері освіти є Нова українська школа, Новий освітній простір та впровадження інклюзивної освіти.

Саме про ці зміни йшлося. Підчас засідання підвели підсумки соціально-економічного розвитку району.

--Засідання Ради регіонального розвитку Заставнівського району — логічне завершення аналогічних заходів вищого рівня.

Адже Рада регіонального розвитку стала для нас можливістю почути багато важливої інформації і проаналізувати ті зміни, які відбулися протягом останніх років у державі та на Буковині зокрема.

Нині ми вкотре переконалися, що реформи, які втілюються у країні, уже дають відчутні позитивні результати.

Такі ж засідання Ради регіонального розвитку відбуваються і в інших районах.

Під час яких ми підсумовуємо зроблене за останні роки та вибудовуємо чітку стратегію розвитку на майбутнє», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Мирослав Заячук.

-- Засідання Ради регіонального розвитку — це продовження програм, які спрямовує і Президент, і Уряд, і Верховна Рада щодо регіонального розвитку.

В нашому випадку це район, його проблеми, його виживання, його плани, перспективи на 2019-2021 роки, — зазначив Мирослав Заячук.

-- Вже всім зрозуміло, що громади, попри збільшення повноважень та самоврядування, все ж мають спільні з районом проблеми, які необхідно вирішувати разом.

Це поводження с твердими побутовими відходами, пільгові перевезення, транспортна інфраструктура, соціальний захист, реформи і галузях охорони здоров’я, освіти тощо.

План регіонального розвитку на найближчі три роки — документ, який буде орієнтиром для керівників району та органів місцевого самоврядування у спільній праці.

Для територіальних громад найважливішим питанням на Раді став розгляд перспективного плану розвитку Заставнівського району на 2019-2021 роки. Адже цей документ закладає фундамент співпраці керівництва району з громадами.

На завершення засідання Ради регіонального розвитку району, голова райдержадміністрації сказав: «Варто брати на себе відповідальність і будувати майбутнє. За останнідекількароківУкраїназмінилася, заданий правильний вектор, тож його треба підтримувати і зміцнювати».

 



Top