Відео: ГРОМАДА СЕЛА ГОРОШІВЦІ ПЕРЕЙШЛА ДО ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ

 

Про це жителі села, уродженці Горошівців Заставнівського району, які нині живуть близько та далеко за його межами, а також їхні предки мріяли дуже давно, а справдилося саме сьогодні, на свято Івана Предтечі.

Активісти села планували організувати збори в місцевій школі 20 січня 2019 року о 12 годині, проте тамтешній (уже колишній) священик храму Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ (Московського патріархату) о.Федір зініціював таке зібрання провести в церкві о 10 годині. Громада села погодилася, аби не створювати прецедент.

Тож у храмі, а ще більше на подвір’ї церкви зібралося близько трьох сотень людей.

Не без допомоги поліцейських, на територію церкви разом з декількома священиками зайшов і митрополит Чернівецький і Бу-ковинський УПЦ (Московського патріархату) Мелетій, хоча горошівчани просили не заважати їм проводити збори, головою яких обрали Дмитра Гаврилицю, секретарем — Валентину Фуштей.

Дискусії, сперечання, переконання від духовенства (Московського па-тріархату) та жителів села С.Дарійчука, І.Бомко, у тому, що Православна Церква України є невизнаною та неканонічною ніяким чином не вплинули на рішення громади, яка не піддавалася провокаціям, нато-мість виконували гімн України, співали «Ой, у лузі червона калина», скандували «Слава Україні!» Героям Слава!», підтримували виступаючих Я.Шевчук, Я.Запотічну. Я.Дарійчук, І.Дерду, які пропонували раз і назавжди відмовитися від російського духовного впливу, молитися не за Кіріла, а за українських архієреїв, українською мовою та врешті-решт, розділившись на дві колони (перша — чимала за ПЦУ, друга — за УПЦ (Московського патріархату), проголосували за перехід до Православної Церкви України: 239 учасників зборів — «за» ПЦУ, 40 — «проти».

Обрали й нову «двадцятку», яка внесе зміни в статут церкви.

Оскільки о.Федір відмовився залишатися служити більшості громади ПЦУ, учасники зборів вирішили звернутися до митрополита Чернівецького і Буковинського ПЦУ Данила рекомендувати релігійній громаді нового священика ПЦУ.

Отже, вкотре, перемогла Правда, Віра, а ще Єдність та згуртованість горошовецької громади!

Поділися з друзями



Top