Відео - На Заставнівщині діти та батьки приємно вражені харчуванням за 10 гривень

 

Минулого тижня у шістнадцяти закладах освіти, що нині залишилися на балансі відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, відбулися якісні зміни системи харчування: інші постачальники продуктів, інші ціни, різко зросла кількість дітей, які бажають обідати в школі чи відвідують дошкільні установи.

Ми мали змогу поспілкуватися з батьками і дітьми, керівниками установ, тож розпитали детальніше про ситуацію.

Усе почалося з того, що районна влада зіткнулася з численними скаргами батьків на високу вартість харчування. Через це школярі брали обіди з дому, а дошкільнята відвідували ДНЗ нерегулярно. Погодьтеся, коли вартість харчування за день —30-40 грн., відповідно за місяць — 600-800, а в сім’ї двоє, троє чи більше дошкільнят, то батькам доводиться економити, за можливості просто залишати діток вдома. За обід школяра треба було віддати 20-25 грн., однак учням такі обіди не смакували, вони обирали замість них бутерброди чи інші перекуси.

Приємно, що ситуація змінилася. Кардинально змінилася. Для цього районна влада замість одного підприємця, який організовував харчування одноосібно, нині найняла шестеро — двоє забезпечують постачання хліба, четверо —необхідних продуктів. Оплату праці і комунальних послуг, за словами першого заступника голови райдержадміністрації Василя Молдована, здійснюватимуть з районного бюджету. Окрім того, закупили електричні плити, бойлери, посуд. Фахівець відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації спільно з керівниками НЗ складають двотижневе меню, корегуватимуть його за потреби та відповідно до сезону.

Усі керівники НЗ стверджують, що задоволені нинішніми змінами, бо нарешті отримують справжнє масло, а не спред, якісні м’ясні та молочні продукти.Учні радо повернулися до шкільних їдалень.УХрещатицькому НВК зросла кількістьдітей, які харчуються, з 90 до 130.У Репужинецькому— у майже стовідсоткове відвідування дошкільних груп, 180 з 225 школярів почали обідати в школі. У Василівському НВК 114 замість 40, у Чуньківському— 88 замість 42 (всього 107 учнів), 27-28 дошкільнят замість 18-20 (всього 35). Загалом у шістнадцяти навчальний закладах, як стверджує Василь Молдован, кількість дітей, які харчуються, за перший тиждень змін зросла з 600 до 1638.

Дітки, з якими ми розмовляли у згаданих вище НВК, одностайно розповідають, що шкільні обіди стали дуже смачними, порції збільшилися, тож залюбки тепер поспішають до їдальні. А батьки радіють таким змінам найбільше: тепер триразове харчування для дошкільнят коштує 20 грн./день, а повноцінний обід школяра — 10грн./день.

Мама трьох діток Марія Червоняк (с.Хрещатик) дякує керівництву НВК, сільській та районній владі, що нарешті вирішили таку актуальну проблему. Тепер не хвилюється за те, що їдять її дітки в школі та садочку, і розуміє, що зможе оплатити їхнє харчування. А мама шести діток Лідія Чекалюк (с.Чуньків) ледве стримує емоції — її дітвора приходить зі школи та садочка і навперебій розповідає, як смачно там нагодували.

Збалансоване харчування школярів і дошкільнят — запорука їхнього правильного фізичного та інтелектуального розвитку. Від цього безпосередньо залежить здоров’я наших діток, тому тут не варто допускати жодних компромісів щодо якості. Однак і доступність важлива. Чиновники обіцяють ретельно стежити за тим, щоб якість харчування лише покращувалася. Сподіваємося, так і буде. А ще, що ті навчальні заклади, які подібні проблеми досі не вирішили, візьмуть до уваги цей унікальний приклад, коли дешевший обід може бути і смачнішим, і кориснішим.

Автор: Марія МАР’ЯНЕНКО

Відео: Олександр Панзига

Поділися з друзями



Top