Відео - На Заставнівщині просвітяни вшанували пам'ять Євгена Гакмана

 

У Заставнівській районній бібліотеці,з ініціативи районної «Просвіти», відбулося засідання «круглого столу» з нагоди 226-ї річниці з дня народження та 146-ї — з дня смерті першого Митрополита Буковини і Далмації, славного земляка, уродженця с.Васловівці нашого району, Євгена Гакмана.

Учасниками зібрання стали представники Чернівецького обласного об”єднання та Заставнівського районного осередку ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка, влади району, священики і священнослужителі, працівники бібліотеки, вчителі шкіл району, молодь, громадськість міста.

Представники творчої інтелігенції наводили цікаві факти з життя, релігійної, просвітницької та громадської діяльності духовного світоча й інтелектуала Буковини, взірця людяності й доброти, поліглота (знав 8 мов), завдяки якому маємо неповторну пам”ятку архітектури—Чернівецький національний університет, котрий упродовж всього життя відстоював та захищав життя русинів-українців, домігся викладання у школах та читання молитов у храмах Буковини українською мовою, водночас був великим благодійником та великої душі Людиною.

Учасники заходу, аналізуючи тогочасне (часів Австро-Угорщини) релігійне життя, проводили паралелі з сучасним становленням Православної Церкви України, мовили про перешкоди, які створює духовенство Московської церкви при пере-ходах до ПЦУ.

Вносили цікаві пропозиції: клопотати перед духовенством України про канонізацію (занесення до сану святих) владики Євгена Гакмана; перекласти з давньої німецької мови на українську збережені твори нашого духовного пастора та видати їх; посилити духовно-національно-патріотичне виховання дітей у школах району та розповсюдити фільм «Повернення митрополита».

Зібрання дійшло згоди, що спільними зусиллями маємо все зробити, аби наука Євгена Гакмана стала корисною у духовному відродженні українців.

Відео: Юрій Кушнір

Поділися з друзями



Top