На Заставнівщині врожай кукурудзи винищує західний кукурудзяний жук - D. virgifera

 

Західний кукурудзяний жук Diabrotica virgifera virgifera Le Conte – вперше виявлено на території Буковини у 2012 році на площі 751 га в Новоселицькому, Глибоцькому, Заставнівському та Кельменецькому районах.

Станом на 01.01.2019 року в Заставнівському районі  площа зараження західним кукурудзяним жуком становить 234 гектари.

Фітосанітарні заходи:

Боротьбу з личинками D. virgifera можна проводити препаратами, які вносяться в ґрунт на основі карбофурану, тербуфосу, тефлутріну, карбосульфану та протруйники насіння – тіаметоксам, тефлутрін, імідахлопрід та ацетаміпрід.

В Україні хімічні обробки проводять препаратами згідно з “Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні ” – Кайзо, ВГ, 0,2 кг/га, Карате зеон 050 CS, мк.с., 0,3 л/га. Ефективним агротехнічним заходом у боротьбі з західним кукурудзяним жуком лишається сівозміна, яка включає зернові, крім кукурудзи, багаторічні трави, конюшину, люцерну та ін.

Використання відвального способу оранки, малосніжні та холодні зими призводять до більш глибокого промерзання ґрунту і часткової загибелі яєць шкідника. По периферії проводяться посіви стійкими сортами та гібридами, які мають високу регенеративну здатність швидко відновлювати коріння та глибоким їх заляганням.

Джерело: http://acc.cv.ua/

Західний кукурудзяний жук



Top