УВАГА АМБРОЗІЯ! Шановні мешканці Заставнівського району! Симптоми та боротьба з алергією.

 

Щорічно район постає перед необхідністю боротьби зі шкідливим алергенним бур’яном – амброзією полинолистою.

У Заставнівському районі боротьба з карантинними бур’янами мала би проводитися упродовж вегетаційного періоду, головним чином, у вигляді їх скошування.

При покосі трави на зелених зонах знищувалися би і карантинні бур’яни.

Використання такого способу боротьби з амброзією, яке обов’язково варто було розпочинати до її цвітіння, було б виправдано тим, що обрізання верхівки рослин унеможливлюватиме подальше її цвітіння, оскільки обробляти бур’яни хімікатами у населених пунктах неможливо. Однак, є ймовірність виростання додаткових пагонів, тому викошування амброзії необхідно здійснювати протягом усього її вегетаційного періоду.

Відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкт благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користування, а також визначену правилами благоустрою території населенних пунктів прилеглу до цих об’єктів територію (присадибні ділянки, прибудинкові території, прилеглі території до підприємств та організацій).

Шкода, але на Заставнівщині таких профілактичних робіт практично не проводиться, не зважаючи на небезпечність для алергетиків, яких нажаль в нашому краї немало, схоже владі та місцевим очільникам байдуже до такого роду проблеми.

Боротьба з бур’янами – обов’язок кожного громадянина, підприємця та посадової особи!

ГО "УНІА" и звертається до Вас з проханням вжити заходів щодо своєчасного догляду за газонами та зеленою зоною (скошування трави), знищення бур’янів (особливо амброзії полинолистої) на власних, прилеглих та орендованих територіях.

 Дякуємо за небайдуже ставлення до стану здоров’я громадян та благоустрою нашого району!

Симптоми алергії:

Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину.

Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла.

В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів.

У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Діагностика захворювання:

Методи діагностики захворювання: звернувши увагу на ці неприємні ознаки, хворому слід звернутися в лікувально-профілактичну установу до лікаря для уточнення діагнозу.

Подолати алергію:

Як боротися з алергією на амброзію?

Найважливішим кроком у боротьбі з цим неприємним захворюванням є усунення контакту з алергеном – пилком амброзії.

Без цієї умови не допоможуть навіть найсильніші таблетки від алергії. Тому, важливо: знищити всю наявну амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння бур’яну, найбільш дієвий засіб – виривання рослини з коренем).

Вдома регулярно проводити вологе прибирання, вичищаючи диванні подушки, килими та м’які іграшки, на яких може осідати пилок.

В період цвітіння рослини не слід тримати вікна і кватирки відкритими; випрану білизну не слід сушити на вулиці; після прогулянки необхідно помитися, а одягслід регулярно прати.



Top