14 жовтня, о 12 годині, на горі Голяк, що панує над Добринівцями відбудеться поминальне дійство – вшанування невідомої сотні оунівців (відео)

 

14 жовтня, о 12 годині, на горі Голяк, що панує над Добринівцями, біля будинку лісника, де збудовано пам’ятний хрест, відбудеться поминальне дійство – вшанування невідомої сотні оунівців, яких у липні 1944 року по звірячому знищили енкаведисти.

Пройдуть роки і це магічне місце стане найбільш відвідуваним туристами, бо воно, одне з найбагатших на цікаві пам’ятки історії. Кілька тисячоліть тому, тут було священне капище язичницьких вірувань тамтешнього населення тиверців.

Сто років тому, під час Першої світової війни, поруч, між селами Добринівці і Ржавинці, пролягав кордон між Російською та Австро-Угорською імперіями.

За «Лису гору» 461,1(м.н.р.м.) тут велися самі жорстокі бої.

Відео - На Заставнівщині в селі Добринівці, працює вишкільний табір патріотичного виховання для юнаків та дівчат

Всі місця навколо перекопані оборонними окопами, які збереглися до наших днів, а чорні археологи на кожному метрі своїми метелошукачами знаходять патрони, кулі, осколки і все те, що вбивало людей. Детальний опис цих бойових дій можна прочитати в книзі Володимира Заполовського «Буковина в останній війні Австро-Угорщини 1914-1918»

В липні 1944 року загін молодих оунівців, втікаючи від переслідувань на Тернопільщині, переправились через Дністер і заховалися в урочищі «Корнеліїв ліс», біля «Грабової криниці», за два кілометри на південь від села Добринівці, але тут, в прифронтовій зоні, діяли загони Смершу, які швидко виявили повстанців і знищили їх.

Про останній бій цього загону, та багато інших боїв оунівців в лісах Хотинської височини і Заставнівщини можна прочитати в книзі Миколи Черешнюка «Сповідь на світанку», в дев’ятому томі Літопису УПА, який упорядкував Дмитро Проданик, в книзі «Василь Кантемір-«Остап» Василя Мустеци, та в працях багатьох інших дослідників краєзнавців.

Збудований пам’ятник – перша спроба позначити святі для нас місця, хоча справжня братська могила біля Грабової криниці, не впорядкована, не освячена і не відспівана, на місці, яке місцеві жителі називають «гроби» серед кущів росте лише одинока калина…

В Добринівцях віддали шану тим, хто боровся за незалежність і суверенність Української Держави (вшанування 14 жовтня 2018 року)

Поділися з друзями



Top