Відео: На Заставнівщині юнак з с.Боянчук, травмувався від вибуху петарди

 

Наразі хлопець перебуває в лікарні. Як стало відомо,  13 січня у приймальне відділення Заставнівської центральної районної лікарні поступив 17-річний житель села Боянчук Заставнівського району.

Про це інформують на сайті ДСНС в Чернівецькій області повідомляє Інформагентство «АСС»

Юнак зараз перебуває в офтальмологічному відділенні.

На Буковині 17-річний юнак потрапив у офтальмологічне відділення через вибух петарди – зір впав зі 100% до 10%. Медики борються його за відновлення. Хлопець розповів, що піротехнічний виріб знайшов на дорозі, і у нього уже не було гніту, спеціальної мотузки для підпалу. "Отака завелика і така груба була та петарда, і дуже потужна, як з'ясувалось, - розповідає постраждалий Микола, і руками показує розміри тієї вибухівки.

Це так 3-курсник, майбутній автомеханік, пригадує вчорашні події.

Він з сестрою пішов маланкувати до бабусі на сусідню вулицю села Боянчук Заставнівського району.

Дорогою туди на землі знайшов петарду і поклав до кишені. А вже, коли повертались додому (за кілька метрів від воріт) вирішив підпалити її.

"Я глянув, вона не відстріляна була, лише згорів гніт. Взяв у руки, підпалив, і порох у лице полетів.

Спалах стався і вже нічого бачив, мене сестра відвела додому", - пригадує Микола.

Вдома Микола відразу кинувся промивати очі холодною водою. Каже, це останній раз, коли він сам на себе зміг подивитись у дзеркало. Через дві години пацієнт уже лежав на операційному столі.  "Добре, що не відбулось проникнення всередину ока, лише поверхнево, але в рогівку ввійшло добре, прийшлось в операційній видаляти.

Він у нас проблемний, опіки отримав зблизька, то китайська петарда, - коментує Валерій Шуленін, в. о. завідувача офтальмологічного відділення обласної лікарні, - окрім втрати зору хлопець ще й обпік шкіру лиця.

Термін лікування – мінімум два тижні. Він мав 100% зору, а тепер зір до 10%, поки що, одне око краще бачить, інше гірше".

Медики сподіваються, що зір вдасться відновити повністю. Рятувальники ж радять – аби не втрапити у таку халепу, слід пам’ятати про прості правила: купувати у сертифікованих магазинах, читати інструкцію, відходити на безпечну відстань і не чіпати сумнівні вироби.

"Якщо не спрацював виріб – не можна підходити до нього і перевіряти, а чому так сталося. Там може бути затримка у детонації. І так травмується людина. Теж заборонено користуватись виробами, які мають дефекти чи пошкодження", - пояснює Сергій Бабчук, керівник пресслужби УДСНС у Чернівецькій області. Якщо уже трапилась біда – лікарі просять не зволікати та не займатись самолікуванням, аби не зробити собі гірше. Та не легковажити з правилами безпеки: піротехніка помилок не пробачає.



Top