У с.Веренчанка Заставнівська служба зайнятості провела захід - Обирай майбутнє – живи і працюй в Україні! (фото)

 

Формування психологічної готовності молоді до свідомого вибору професії є багатогранним і складним процесом.Особливої уваги потребує питання професійного самовизначення особистості.

З огляду на це, роль професійної орієнтації в умовах швидко змінюваного ринку праці повсякчас зростає.

Служба зайнятості є активним учасником реалізації заходів з професійної орієнтації населення, зокрема, учнівської молоді.Адже вдалий вибір професії – це перший крок до працевлаштування.

23 січня 2020 року для145 учнів 8-11-х класів Веренчанської ЗОШ ім.І. Вільде, фахівцями Заставнівської районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості був проведений виїзний захід «Обирай майбутнє – живи і працюй в Україні!». Метою заходу було ознайомити учнів з сучасними тенденціями на світовому та національному ринках праці, ознайомити з підходами професійного самовизначення, а також побудови професійного майбутнього та успішної кар’єри.

«Одним з найважливіших рішень людини в її житті є вибір виду професійної діяльності. Від цього залежатиме реалізація Ваших прагнень і бажань,» - цими словами розпочала свій виступ провідний фахівець з профорієнтації Антоніна Старко.

На заході учнів ознайомили з формулою вибору професії «Хочу-Можу-Треба», опрацювали 7 кроків вибору професії, а також звернули увагу на основні помилки при виборі професії. Випускників поінформували про типи професій та основні вимогами до певних рис працівника.

Максимчук Василь – начальник відділу активної підтримки безробітних, презентував учням центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості: умови вступу, навчання, перелік професій та перспективи працевлаштування. Також пан Василь запропонував школярам звернутися до служби зайнятості і отримати допомогу з питань вибору професії, ознайомитись зі станом ринку праці, пройти профдіагностичне тестування в інтерактивній профорієнтаційній студії “УНІСОН”. Окремо звернув увагу на професії актуальні на ринку праці регіону (де здобути освіту та подальше працевлаштування).

Наступним етапом заходу було ознайомлення з професіями майбутнього.Кожного року з'являється близько 500 нових професій. Разом з тим багато з професій сьогодні «живуть» лише 5—15 років, а потім або «помирають», або ж змінюються настільки, що їх важко впізнати. Особливістю сучасного світу професій є те, що на зміну монопрофесіоналізму приходить поліпрофесіоналізм. Це означає, що людині потрібно прагнути оволодіти не однією професією, а кількома суміжними. Разом з тим, і сама людина розвивається в процесі життя, і протягом життя може з'явитися бажання або необхідність змінити професію або кваліфікацію.

Один із трендів на ринку праці майбутнього буде попит на професіоналів у сфері екології (еколог, екоаудитор, рециклінг-технолог, парковий еколог, ековажатий, спеціаліст з подолання системних екологічних катастроф, консультант з переробки відходів). Набудуть популярності професії сільського господарства – агрокібернетик, агроном економіст, сільськогосподарський еколог, виробник органічних продуктів харчування.

Розглянули з учнями питання урбанізації та нові професії, які вона породжує (планувальник розумного міста, аеропонік, фахівець з альтернативних валют та ін.).

 Впровадження нових технологій у сфері медицини та поєднання роботехніки та мехатроніки дуже зацікавило випускників. «Друк живих ткати за допомогою технології 3 D- біопринтингу – врятує життя багатьох людей… я стану фахівцем зі створення органів,» - із захопленням зазначив один з учнів.

На завершення учням роздали плани «Професійного становлення та розвитку», а також рекомендовані он-лайн ресурси для самонавчання та розвитку необхідних навичок.



Top