Відео - Що буде з монетизацією субсидій, гаряча дискусія в Заставнівській РДА

 

Як було анонсовано, відбулося засідання «круглого столу» за ініціативи воїнів – афганців. 

Відповідно до порядку денного, про фінансування Заставнівської районної організації УСВА у 2020 році говорила начальник відділу фінансів РДА Катерина Пеліховська, яка акцентувала увагу на тому, що зі створенням ОТГ, саме територіальні громади повинні допомагати громадським організаціям у вирішенні злободенних питань, фінансові у тому ж переліку. 

На запитання присутніх щодо  якості медичного обслуговування учасників бойових дій в Афганістані та зміни, які передбачаються у зв’язку із впровадженням медичної реформи, відповідав заступник головного лікаря Заставнівської ЦРЛ з поліклінічної роботи Іван Середюк. Який, зокрема, наголосив на тому, що кардинальних змін не передбачається. 

Йшлося також про пільгові пасажирські перевезення та оздоровлення  учасників бойових дій в Афганістані. Обговорили присутні в залі воїни – афганці і те, як відзначатимуть 31-у річницю  виведення військ СРСР з Афганістану.  Зауважу, що якщо обговорення зазначених питань відбувалося спокійно та в толерантній формі, то питання щодо монетизації пільг учасників бойових дій та інвалідів війни викликало бурхливі емоції.

Усіх, без виключення,  присутніх обурила ситуація, що склалася довкола нарахувань пільг у монетизованій формі. Від половини жовтня до завершення 2019 року пільговики не отримали своїх положених пільг. Тому, логічно, виникнуло запитання з чиєї вини це сталося?

Інформуємо: Хочете задати запитання по газопостачанню? Запрошуємо всіх бажаючих 28 січня, о 10 год у Заставнівську РДА

Відповідь начальника управління праці та соціального забезпечення Ярослава Олексюка про те, що стався збій програми зарахування та обрахунку даних не задовольнила учасників бойових дій в Афганістані.

Адже більшість з них опинилися у патовій ситуації – з багатотисячними рахунками про борг за спожиті природній газ  та електроенергію  й  відсутністю грошей щоб їх покрити. Якщо з постачанням та проплатою за спожиту  електрику, більш-менш , зрозуміло, тут суми не великі та й «схеми» зрозумілі,  а роз’яснення начальника Заставнівського РЕМ Василя Ковалика цілком зрозуміле.

То з «газовиками» дуже все заплутано, та й Петро Федірко, начальник Кіцманського відділення ПАТ «Чернівцігаз»( який обслуговує і Заставнівщину)не виявив ніякого бажання зустрітися за «круглим столом» з воїнами – афганцями. Як нам повідомили, він зараз перебуває у відпустці. А хто як не він мав би дати детальне пояснення виникнення «драконівських» рахунків? Все це виводило з рівноваги людей, які пройшли шлях війни в Афганістані та допомагали становленню Збройних Сил України в якості волонтерів та ветеранів АТО.

Ярослав Олексюк запевнив, що проблему збою ліквідовано, з першого січня нарахування монетизації пільговикам проходить у нормальному режимі.   Він звернувся до присутніх, які ще не подали дані до управління про наявність відкритого у банку рахунку, негайно це зробити.

Адже тільки у цьому випадку гроші потраплять на персональний картковий рахунок абонента, що має право на пільгу.  У процесі відвертої розмови з керівниками галузей дійшли висновку, що потрібно покращити комунікацію зі споживачами не тільки шляхом «листів щастя» -- попередження про відключення, але й у тому випадку, коли виникають форс – мажорні ситуації, як у випадку з нарахуваннями пільг.

Лише тоді нам усім разом вдасться уникнути підвищення соціальної напруги. Варто пам’ятати керівникам різного рангу—від вашої компетентності та професійної відповідальності залежить спокій в районі, області, державі.



Top